Јасна Јанковић – Српска просвета је точак хрчка

Разговарао Владимир Димитријевић

Школа није ни играоница, ни циркус, већ институција која мора имати одговорност и интегритет. У њој треба да раде људи од знања, воље и умећа, људи које не треба побољшавати бесмисленим и срамним методама семинарисања

Јасна Јанковић професор је књижевности са више од четврт века радног искуства. Неколико својих ученика спремила је да постану државни прваци у беседништву и на такмичењима из области језика. Радила је у више основних школа, гимназији и средњој стручној школи. Сматра да се и најцрње истине могу саопштити пристојно. Залаже се за неговање и очување српског језика. Верује у правду и честитост. Тренутно је шести председник Уније синдиката просветних радника Србије, еснафске организације, ове године и пунолетне, која покушава да исправља криву Дрину српске просвете. С њом разговарамо о стању просвете и новом предлогу основног закона о образовању.

Одавно се осећа потреба за изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), који је донет још 2009, и на који је стручна јавност имала бројне примедбе. Због чега је претходни закон био толико лош?

Енглески политички мислилац Едмунд Берк рекао је да су лоши закони најгора врста тираније. Од 2003. наовамо просветни закони приказују сву нашу дезоријентисаност као друштва, као оних који би морали знати куда иду и зашто. Законска решења донета су пребрзо, у журби, била недоречена и без истинске јавне расправе и консензуса. Просветни радници су само губили, пре свега ауторитет, а онда и мотивацију. Данас су понегде и физички угрожени на часовима. Следеће измене и допуне усвојене су 2004, нови ЗОСОВ 2009, а његове измене и допуне 2013. Сада чекамо нов Закон и надамо се да неће промашити тему, али се прибојавамо да ће све остати по старом.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *