Џералд Селенте: Преломни светски тренд – нема више кеша!

Разговарала Биљана Ђоровић

Шта би се све могло означити и именовати „водећим трендовима у 2017. години”? Традиционално, на почетку календарске године, за читаоце Печата на ово питање одговор даје Џералд Селенте, аналитичар у западним медијима препознат као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“

Након што је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом dot-koma, aзијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987, глобалну финансијску кризу 2008, наш саговорник Џералд Селенте континуирано се бави праћењем и прогнозирањем трендова а према јединственој методологији коју је развио и назвао „Globalnomic®“. Овај истраживач издавач је и интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог истраживачког института. У октобру 2013. као доминантан тренд у свету идентификовао је покретање Првог великог светског рата 21. века, до кога ће доћи, не због грабљења за територију, религијских разлога или заступања истинских идеала, већ се сви узроци за овај будући стравичан сукоб своде на три кључне речи: новац, моћ и похлепу. Да би избегли сигурну пропаст испланирану у еугеничким лабораторијама Новог светског поретка људи морају, сматра Селенте, да доживе ренесансу – повратак својстава каква су: храброст, самопоштовање, интегритет, страст и достојанство. И није седео скрштених руку.

На почетку нашег разговора желим да истакнем да сте најбољи показатељ успешности ваше предвиђалачке методе и идеја које заступате. Стекли сте велико богатство које сте ставили у службу стварања бољег света.

Лепо је од вас што сте то истакли. Ми смо пре две године успоставили покрет „Окупирајмо мир“ овде у колонијалном Кингстону, Њујорк, где сада живим, а који је удаљен два сата вожње од обездушеног и обездуховљеног Њујорк Ситија. Живим ту, где је само срце америчке револуције. Недалеко од мене налази се зграда Сената из 1777. године – место у коме је Њујорк постао држава. С друге стране је најзначајнији историјски угао у читавим САД. На обе стране тог угла налазе се револуционарне зграде и купио сам три те зграде. Урадио сам то зато што желим да видим следећу америчку револуцију, не ону која се постиже насиљем и оружјем, већ револуцију духа, страсти, моралности и интелекта. У покрету „Окупирајмо мир“ су и Ралф Нејдер, Синди Шин, др Роберт Турман, отац Уме Турман који је сада будиста. Гари Нолт из Њујорк Ситија веома је активан члан покрета. И поставили смо програм за мир који се не састоји у кукању – већ у реализацији нашег акционог плана. Између осталог, захтевамо повратак америчких трупа кући и затварање војних база. Доста нам је њиховог НАТО-а. Захтевамо да се заштити наша домовина. Нека трупе, уместо што разарају свет, раде на поправљању и изградњи наше инфраструктуре која је сада на нивоу земаља трећег света.

[restrict]

Први сте саопштили да ће Доналд Трамп постати 45. председник САД. Уколико се вратимо вашим предвиђањима за 2016. годину, сетићемо се да су била мрачна и апокалиптична. А ваш изборни слоган за 2016. гласио је Трамп или Клинтон – Хитлер или Хитлери. А пролећно издање магазина Тренд објавило је на насловној страни слике кандидата под називом – председнички ријалити шоу. Да ли сте у међувремену променили своје мишљење о Доналду Трампу?

Да, ми смо у нашем магазину Тренд у мају прошле године први рекли да ће Трамп победити. Исто смо поновили и у јулу и били смо сигурни у његову победу управо зато што се радило о председничком ријалити шоуу, а он је шампион ријалитија. Трамп је више порука него носилац поруке. Упркос свему што су против њега предузели у преститутским медијима – Трамп је победио. И то из истог разлога због кога се Чинквестело у Италији отарасио Ренција. И због чега се Алтернатива за Немачку креће узлазно у анкетама. И због чега партија Марин ле Пен у Француској и Герт Вајлдер у Холандији. Због чега све ове партије добијају све већу подршку? Због тога што су људи згрожени владајућим партијама и владајућим елитама које им уништавају живот. Дакле, људи су гледали на Трампа као алтернативу свему томе. Ријалити кандидат је победио у председничком ријалитију.

А када је Трамп победио, ми смо преокренули нашу економску прогнозу. Ми смо политички атеисти и гледамо на ствари онакве какве јесу, а не онакве какве бисмо желели да буду. А Трамп је бизнисмен кога бије глас да је поприлично немилосрдан као бизнисмен. А онда – погледајмо људе које је довео у свој бизнис фронт. Без обзира да ли је то Тилерсон из Ексон мобила, Вилбур Рос, власник хеџ фонда заједно са Стивеном Мнучином – ти људи су веома сурови бизнисмени. Након колеџа Мнучину је посао у Голдман Саксу дао његов отац који је био генерални партнер у овој злогласној финансијској институцији. Мнучин одлази 2002. године на место директора инвестиционог фонда Dune Capital.

Након што се рецесија догодила, Мнучин и група његових пријатеља олигарха састала се, купила стечајну компанију IndiMac за владине пензије, и платила је само 1,5 милијарди долара за компанију од 16 милијарди долара у активи. IndiMac је кредитна компанија „специјализована за високо ризичне хипотекарне кредите са променљивом стопом који не захтевају много документације, укључујући историју прихода и кредита дужника“. Компанија је преименована у OneVest и они су кренули да зараде новац. Истрага открива да је Мнучин поставио шему на основу које је зарадио милијарде долара пореских обвезника затворивши више од 35.000 кућа. Људи су због неколико долара дуга остајали без својих кућа. Компанија је оставила енормно много старијих људи и црначких заједница без крова на главом.

Дакле, ради се о суровим бизнисменима. Али уколико имате овакве људе у свом бизнис фронту како би радили посао за амерички народ, то је далеко боље од политичара који немају никакво знање о бизнису већ само гледају како да задовоље свој велики его и свој мали ум. И ми смо променили своју економску прогнозу управо због људи које је довео јер ће они омогућити да се промене токови у земљи са смањењем пореза. Тај тренд је ваш пријатељ – поручили смо. Погледајмо како је робно тржиште почело да цвета од како је Трамп изабран и погледајмо како је јак долар постао од председничких избора 8. новембра 2016.

Да ли ће Трамп успети да сломи притисак неоконзервативаца у односу на спољну политику?

Опет, погледајмо људе које је довео, а довео је много генерала, што је супротна пракса у односу на ону коју су прокламовали оснивачи државе и културе друштва. Међутим, када слушате већину тих генерала – они су уморни од рата. А Америка није добила ниједан сукоб од Другог светског рата. Изгубили су у Кореји и Вијетнаму. Изгубили су у Ираку и Авганистану. И чули сте Трампа. Он жели ближе односе са Путином и Русијом и говори да није у америчком интересу да обара лидере влада других земаља. Либерали ће тврдити да је то сјајна вест. Али погледајмо на другу страну. Трамп је велики подржавалац Израела и његове крађе палестинских територија. Не ради се ни о каквим насељима – ради се о крађи територије, што је противно међународном праву. Дакле, с једне стране изгледа као да је Трамп отвореног ума, али када се ради о Израелу – његов ум се затвара. Видећемо како ће се то одвијати.

Када сте споменули Израел, недавно је усвојена резолуција СБ УН 23 34 коју су коментатори назвали најзначајнијом у протеклих најмање 40 година. А многи новински извештаји говоре да амерички државни секретар Џон Кери финализира још далекосежнију резолуцију која предаје источни Јерусалим Палестинцима.

Људи заборављају да су, када је Обама изабран, децембра 2008, Израелци убили на десетине хиљада Палестинаца. Обама није рекао ни реч о томе. Његова велика арогантна уста – била су закључана. Само је рекао: „Када ступим на дужност – онда ћу моћи да реагујем.“ Затим, сетимо се свих израелских покоља Палестинаца под Обамином администрацијом. Добитник Нобелове награде за лажни мир – Обама. САД нису подржале ту резолуцију коју сте управо споменули. Оне су се уздржале од гласања. Уздржали су се као мале кукавице, какве и јесу. И сада наводно Џон Кери финализира још далекосежније резолуције. То огавно људско биће, та ништарија – Џон Кери који је изјавио – Асад мора да оде! Гадафи мора да оде! То су убице и психопате. Али нико не жели да их назове правим именом. Они нису гласали против израелске крађе палестинске земље од времена када су је ови узели 1967. Да је било која друга земља прекршила међународно право како је то урадио Израел, САД и ништавно створење каква је Ангела Меркел и сви ти ништавни председници и премијери Европе би је избомбардовали због кршења међународног права. Али када то Израел ради – ништа од тога. О, ја разумем, Бог им је дао земљу. Да, мислим да је то било када је Мојсије бацио заповести са планине. Ко измишља такве глупости. Дакле, свет почиње са Мојсијем. А управо су пронашли лобању (хобита) која датира од пре 700.000 година. Да ли су они у стању да то схвате? Не, свет почиње од нас. И, осим тога, Јевреји нису изабрани народ. Италијани су. Почнимо од вина: ламбруско и бароло. Пређимо на храну. Шта они имају? (Разне врсте ђеврека.) А ми Италијани – пице, лазање, пасте, тестенине, канелоне. Непремостива разлика. Они имају Барбру Стрејсенд – ми Софију Лорен и Ђину Лолобриђиду. Они имају Сајмона и Гарфанкла, ми Френка Синатру и Дина Мартина. И искрено, не желим да чујем више ни реч о томе. Ја сам одрастао човек и не верујем у бајке и не гутам будалаштине.

Представите, молим вас, водећих 10 трендова за 2017. који би требало да инспиришу грађане Србије да крену на пут стицања богатства пратећи поуздане трендове.

Да, прва ствар: правите ново. Можете направити било шта што желите. Рецимо да уклоните марионете које раде за Нови светски поредак. Видели сте то у Италији са обарањем Ренција. Људи су то урадили. Видели сте то са Трампом. Он није тек победио Обаму и Клинтонову, он је победио Силицијумску долину која је комплетно била уз Клинтонову, како је то Викиликс показао. Најбоље: победио је Гугл, Ерика Шмита и све те алгоритме. Победио је мејнстрим медије. Они су изгубили. Победио је читаву индустрију забаве. Победио је све те Де Нирове, Клуније, Бијонсе, репера Џеј Зија. Желим да кажем да људи трагају за нечим новим, нечим што неће блокирати њихове стваралачке потенцијале, радне способности, њихову креативност и што је супротстављено животу и лепоти живљења. Креирајте нешто ново. Ништа вам не стоји на путу осим ограничења која сте ставили у свој мозак. И Трамп је то показао без икакве сумње.

Споменуо сам Силицијумску долину, што је један од наших водећих трендова. Није више никаква силицијумска долина већ – зарђали појас – rust belt је израз за град који је цветао у време индустријске револуције а онда је умро. Зарђали појас Силицијумска долина 2.0 потпуно се разоткрила током председничких избора. Све те њихове мега-ултра-гига звезде су показале своју силиконску душу и мозгове када су по наруџбини глобалиста подржавали Хитлери и када је она изгубила – изгубили су и они. Почећемо да гледамо нове силицијумске долине широм света. Ум је слободан да иде тамо где би желео да буде.

Следећи тренд је образовање у виртуелној реалности. Имаћемо учионице у виртуелној реалности у којима ће предавати најбољи и најпаметнији професори из целог света. То ће променити индустријски модел образовања који су дизајнирали Немци а састојао се из читања, писања, нешто мало аритметике, али више од свега – извршавања наређења.

Следећи је – истинска носталгија. Вратимо се на Трампа. Шта је био његов изборни слоган? – „Направимо Америку великом – поново“. А то народи желе. Када је последњи пут ваша нација имала елементе поноса и радости, отмености и више стандарде моралности било да се ради о музици, забави и било чему другом. Вратимо се у то време и реинкарнирајмо га у садашњости. Људи траже истиниту носталгију. Направимо Америку великом поново. Пронађите када је било то ваше поново и реинкарнирајте га у моди и музици и храни и било чему у чему желите јер људи трагају за старим које треба направити новим поново.

Погледајмо даље трендове. Има ли важних предвиђања када је о медијима реч?

Имамо извршну, судску и законодавну грану власти. Четврта грана власти – то су медији. Медији су задужени да мотре на ове три како не би задобиле предност над људима. То је сада мртво. Нестало је. Новине и медији су сенка оног што су некада били. И зато сада излазе са таквим стварима какве су лажне вести, попут идиотизма да је Русија „хаковала“ америчке изборе, да је Доналд Трамп пре три године оргијао са проституткама у Москви и сличне огавне глупости, а „лажне вести“ треба да буду етикета коју ће лепити алтернативним – истинским медијима. То је зато што више нико не верује у будалаштине које им они сервирају. И они смањују своје издатке за десетине хиљада зато што их и оглашивачи напуштају како их напушта публика која им више не верује. И сада је време за нове медије као нове представнике власти.

Шта ће бити пресудно када је о економији реч?

Следећи тренд је – нема више кеша. То се догађа у Индији у којој је повучено 86 процената кеша. Они желе друштво без кеша – а Шведска је готово ту. Они желе да знају за сваки динар који сте потрошили како би могли да вас опорезују и то је суштина целе приче. И ми кажемо нашим клијентима – биће све више и више тога. Пронађете компаније које ће од тога профитирати и инвестирајте у њих. Са својим тимом ускоро крећем у Индију.

Следећи је: Кина купује и продаје. Кина има 1,35 милијарди људи а САД 320 милиона. Кина жели да купи и прода све што може. Дакле, развијајте бизнис са Кином. Холивуд се сели у Кину. Светска рвачка федерација се сели у Кину. Од врха до дна Кина купује свет. Дакле, радите послове тамо где су послови.

Следећи тренд је легализација марихуане и тај тренд зовемо – обрнуто лудило и лудило новца. У САД се легализује употреба марихуане у медицинске и рекреативне сврхе у 28 држава. То се дешава у Канади и тренд ће се проширивати. Једна од земаља на коју треба гледати је Израел у којој се убрзано развија употреба марихуане у медицинске сврхе. Велики бизнис ће се дешавати на том пољу.

И још један тренд: уместо да будете тренди – откривајте трендове. Пронађите како се крећу трендови. Обликујте свој бизнис, своје вештине, своје професионалне жеље у области у којој видите раст. И све више и више људи жели да креира своју сопствену будућност, тако да је наша препорука да постане – откривалац трендова.

Повратите храброст, самопоштовање, интегритет, страст и достојанство и изведите револуцију духа, страсти, моралности и интелекта. И наравно – пратите и искористите трендове.       

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *