Др Милош Тимотијевић – ЖРТВЕНА ТАЈНА ДРАГИШЕ ВАСИЋА

ИЗМЕЂУ ЦРНОРУКАЦА И ЛИБЕРАЛА

Разговарао ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ

Васићев однос према комунистима био је мешавина протеста против корумпираног режима, опчињености улогом Русије у историји човечанства, личних импресија и мистичног заноса „новом вером“ која је нудила замену за истрошене либералне вредности после ужаса Првог светског рата, у којем је нестала стара Европа

Наш саговорник историчар Милош Тимотијевић  (1969,Чачак), писaц управо објављене књиге „Драгиша Васић (1885–1945 ) и српска национална идеја“, студије је завршио на Филозофском факултету у Београду 1996, где је и докторирао 2011. године, с тезом „Модернизација балканског града у доба социјализма. Пример Чачка и Благоевграда (1944–1989)“. Од 1997. Главна подручја Тимотијевићевих научних интересовања (у звању музејског саветника запослен у Народном музеју у Чачку,) су модернизацијски процеси, друштвена и културна историја, историја цркве и црквене уметности, војна и политичка дешавања у Србији током Другог светског рата. Аутор је и коаутор 14 монографија, још 10 публикација различитог обима и преко 60 научних чланака. Добио је више признања, међу којима се истиче Награда „Михаило Валтровић“.

Биографију Драгише Васића из Тимотијевићевог пера (са мноштвом нових увида и осветљења), недавно је објавио „Службени гласник“ из Београда, а овај догађај је и повод нашег разговора.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.