ЧЕКАЈУЋИ ОФАНЗИВУ

КОМЕШАЊА У УКРАЈИНИ

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Интерес председника Украјине Петра Порошенка и дела америчког естаблишмента који жели да минира спровођење у дело политичког програма Доналда Трампа обећаног у предизборној кампањи – поклапају се. Сада је питање хоће ли превагу однети група ратнохушкача

Из Украјине су нам последњих дана (поново) стигле две потпуно супротстављене слике које још једном доказују дубину јаза између две стране у овој подељеној земљи. У центру Кијева у недељу 19. фебруара (поново) дошло је до жестоких сукоба између полиције и око хиљаду екстремиста окупљених да обележе годишњицу државног удара и свргавања с власти Виктора Јануковича. Само дан раније, у другом делу земље, у Доњецку, окупило се око хиљаду људи да обележе другу годишњицу мировног споразума из Минска, никада спроведеног договора о окончању „антитерористичке“ акције украјинских снага против својих непослушних грађана на истоку. Контраст није могао бити већи – док су једни обележавали насилни зачетак разорног грађанског рата, други су обележавали оно што је требало да оконча крвопролиће и врати мир.
У позадини оба догађаја је жестока артиљеријска ватра коју је украјинска војска интензивирала од 28. јануара, за шта им побуњеничке снаге не остају дужне. Испаљивање око 1.000 граната и ракета дневно већ је постала норма на коју нико више изгледа не обраћа пажњу. Представници мисије ОЕБС-а, чији рад житељи Доњецка жестоко критикују, као да се у свој посао укључе тек када је ова бројка озбиљно надмашена.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.