Бошњачки рулет

Пише Слободан Иконић

Иницијатива Бакира Изетбеговића да покрене ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије не само што је правно нелегална већ представља „политичку бомбу“ која се у Босни лако може претворити у стварни ратни пожар

Бакир Изетбеговић, бoшњачки члан Председништва БиХ и председник СДА, потврдио је познату пословицу да „ивер не пада далеко од кладе“. Попут његовог оца Алије Изетбеговића, и Бакир покушава да, мимо званичних институција БиХ, прогура до Међународног суда правде у Хагу захтев за ревизију пресуде овог суда против Србије. Наводно, имају нове аргументе који су „долазили временом“. Рок за подношење захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије истиче 26. фебруара.
Пре 10 година Међународни суд правде у Хагу по тужби БиХ против Србије одлучио је да Србија није одговорна за геноцид у Сребреници, али је одговорна за то што није спречила геноцид и казнила особе оптужене да су геноцид починиле. Вреди подсетити на искуство из тог процеса, када је наша страна, предвођена кампањом Вука Драшковића и професора међународног права Радослава Стојановића, одустала од противтужбе. То је БиХ омогућило да рат прикаже без покретања питања српских жртава на целокупном подручју БиХ. Нарочито 1995. године, када су били највећи прогони српског становништва из западног дела БиХ. Образложење за одустајање од контратужбе било је прилично наивно. Требало је тиме да се одобровољи и друга страна да повуче тужбу. А било је јасно да БиХ то неће учинити. Очигледно да су и данас бошњачке вође још у 1992. години.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.