Страх од руских канти

Пише Слободан Иконић

Набавком војних авиона и другог наоружања из Русије, Војска Србије постаје респектабилан фактор у окружењу, што показује и узнемиреност неких суседа, попут Хрватске, која и поред чланства у НАТО-у сада креће у додатно наоружавање

Кажу да је у преговорима најјачи аргумент респектабилно и моћно оружје. Да ли је до хрватског експресног одблокирања поглавља 26 дошло случајно или под дипломатским притиском неког трећег, тек војни аранжман Србије са Русијом узнемирио је духове. Пре свега, ова набавка не само да враћа пољуљани углед  Војске Србије већ мења и локалне погледе а врло брзо ће мењати и локалне стратегије.

Јер само дан пошто је Србија са Русијом озваничила испоруку шест Мигова-29 и другог најмодернијег наоружања, и након што су медији у Загребу поспрдно писали о руским авионима називајући их „кантама“, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је у интервјуу за „Вечерњи лист“ открила да Загреб намерава да се додатно наоружа, односно да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере „блек хоук“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.