ШЕФ МАФИЈЕ

Милорад Вучелић / главни уредник

Органи нашег правосуђа су коначно сазрели за велике аутономне подухвате. То се делимично показало по обустављеном кривичном поступку против Богољуба Карића. Коме нису успели готово десет година да докажу или оснаже оптужницу, тај заиста и треба и мора да буде оглашен невиним и то се мора поздравити као део сазревања нашег правосудног система. То мора произвести и последице по оне који су невини а у виду разних облика сатисфакције, било да су материјалне, моралне или политичке, па тако и према тако угледном српском домаћину и бизнисмену.

Али коначан доказ зрелости и будности, који би измамио подршку и најсумњичавијих, нашег тужилаштва био би када би се поводом разних изјава невиних грађана и наслова и текстова у неким медијима коначно подигла оптужница против „правог“ „шефа мафије“ – Војислава Коштунице.

То би било подржано и у разним међународним круговима, а извесно је да би нам помогло у отварању и затварању разних поглавља у приступању ЕУ. Напокон, надлежни тужилац је и обавезан да се изјасни када чује учестали јавни глас да је неко „шеф мафије“. Није реч о клеветничким гласинама већ, како се каже у једном фамозном таблоиду, ради се о „шокантним подацима“ и „тврдњама“ које је Богољуб Карић изрекао на рачун некадашњег премијера Србије Војислава Коштунице и „људи око њега“, а без коментара пренели су многи медији: „Коштуница је шеф мафије који стоји иза паљења џамије у Београду, паљења америчке и немачке амбасаде као и слања српских генерала у Хаг“; власт на чијем је челу Коштуница је „хтела да убије Карића и његову породицу“ и „уперила ласер на његову кућу“…

[restrict]

Правосудни органи морају „чим прије“ реаговати због тога да их не затекне одлука „судија из Уједињених нација који су специјалисти за то“, које је ангажовао поменути  и који „већ на основу папира изучавају владавину Коштунице, који је гробар Југославије, Србије“. Оптужбама на рачун Коштунице придружује се и понеки политичар, па је и то разлог више да се предузму одређене мере. Тужилаштво јесте аутономан и „самосталан орган“, али то не значи да треба да буде затворено за сугестије свих грађана којима је задатак и грађански идеал да постану инсајдери.

Неопходно је да се одмах спроведу привремене мере и да се средства које је Коштуница као „шеф мафије“, а и председник владе, уложио у „Телеком Републике Српске“ у износу од око 650 милиона евра одмах одузму Српској и блокирају и да тако узапћена чекају окончање судског поступка. Иначе, добро је што ова привремена мера није извршена уочи Светог Стефана и Дана Републике Српске јер би то бацило сенку на њену оправданост и неопходност. Јесте да је мало чудно што један „шеф мафије“ транспарентно улаже паре на државотворан начин у другој српској држави, али када су сумње и оптужбе озбиљне, мора се делати. Ургентно треба поништити споразум Србије о паралелним везама са Републиком Српском јер је и то мафијашки посао и учинак „шефа мафије“. Хитно се, такође, мора раскинути уговор око продаје НИС-а Русији који се одиграо под одлучујућим утицајем поменутог „шефа мафије“. Неопходно је и хитно поништити скупштинску Резолуцију о војној неутралности Србије. Такође, као привремену меру, треба суспендовати постојећи Устав Србије јер је и он донесен на предлог „шефа мафије“ и „људи око њега“. Јесте да је мало нетипично да шефови мафије инсистирају на писаним уставима а не на неписаним мафијашким обичајима и правилима, али то не би смело да заведе на криви пут наше надлежне органе. Што се паљења амбасада тиче, могуће је посегнути за мером изручења овог „шефа мафије“ страним државама чије су амбасаде биле угрожене. Што се паљевине џамије у Београду тиче, најбоље би било да поменутог „шефа мафије“ изручимо правосуђу Исламске државе да би избегли њену терористичку одмазду која можда уследи. Треба размотрити и опцију упућивања на суђење у Сарајево Бакиру Изетбеговићу, али под условом да се БиХ усмено обавежу да ће након изречене пресуде нашег „шефа мафије“ као нашег грађанина спровести у Београд на издржавање казне. Па ако га врате, врате…

Наравно, све су ово хитна решења која ће бити подложна извесним променама у зависности од коначних одлука судова. Није ово прилика да изложимо све мере и предлоге које је неопходно учинити јер морамо нешто препустити креативности наших сазрелих правосудних органа. Када је реч о нарученим убиствима „шефа мафије“, а по таблоидима се већ појављују и конкретна имена извршитеља, зна се шта треба чинити и зна се да таква дела не застаревају.

По медијима се, такође, говори и о психолошком  лику поменутог „шефа мафије“, а поготово о његовој „вешто прикривеној злоћи“. И ту треба нешто онако инсајдерски часно додати. Познато нам је из разних филмова, телевизијских серија и романа да прави велики шефови мафије живе скромно и неразметљиво. Управо такав је и наш „шеф мафије“. Живи скромно, вози се старим и јефтиним колима, нема телохранитеље ни послугу, стран му је сваки луксуз, нема новца. Има стан и скромну кућицу, додуше не у сицилијанском него у српском селу. Чврстих је уверења, побожан је и одлази у цркву.

Дакле, много тога се стекло.

На нашим тужилаштвима и судовима је да одлуче шта им је чинити. Дозвољавамо чак, онако баш демократски, и могућност да се покаже да су све поменуте оптужбе лаж, али и тада је на њима да то званично кажу и о томе обавесте јавност. Нека сада покажу шта могу и шта знају!

Драги читаоци, придружујемо се честитки са насловне стране: Све најбоље! Срећна вам Српска нова година!       

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *