ПРОФ. ДР РАДЕ МИХАЈЛОВИЋ – Трамп је политички хакер

Разговарала Дијана Ивановић

Постало је извесно да се Америка мора окренути озбиљнијем решавању унутрашњих проблема, што је немогуће без радикалнијих потеза. Уз радикалније потезе свакако иду и радикалније политичке фигуре, као што је, без длаке на језику, Доналд Трамп

Док један део светске јавности очекује револуционарне промене од доласка Доналда Трампа на власт у Сједињеним Америчким Државама, други део очекује светску катаклизму. Да ли ће се Трамп прилагођавати актуелној светској ситуацији или ће стварати нове услове у којима ће се промене дешавати? Професор доктор Радомир Михајловић се више од двадесет година бави проблематиком сајбер безбедности, предиктивном анализом и економским ризицима. С њим настављамо разговор започет у јануару прошле године на тему председничких избора у Америци и, по многима, неочекиване Трампове победе, у коју проф. Михајловић није сумњао.

У нашем разговору, који је „Печат“ објавио у свом последњем јануарском издању 2016. године, када је Доналд Трамп био врло далеко од изборног тријумфа, док још увек није био изабран ни за председничког кандидата Републиканске странке, док су га масовни медији неозбиљно схватали, ви сте тврдили, насупрот свим политички коректним ставовима, да ће баш он бити нови председник САД. Који показатељи су вас још тада уверавали да се нешто мења у америчкој политичкој свести?

Победа Доналда Трампа на председничким изборима, неочекивана код публике масовних медија, била је врло очекивана међу неангажованим образованијим и интелектуалнијим гласачима, Трамповим политичким навијачима и публици алтернативних медија. Ако ће Барак Обама остати записан у историји као први амерички председник Афроамериканац и сиромашнији професионални политичар, онда ће Доналд Трамп остати записан као први председник који није био професионални политичар и као богаташ који долази из истинског центра светске моћи, из Њујорка. У том детаљу крије се први атрибут нове парадигме у америчкој политици коју смо поменули у нашем разговору за „Печат“ пре годину дана. Трамп је нека врста политичара хакера који теже прима инструкције без дужег погађања. Својом дуготрајном припремом на корак ка Белој кући, припремом целокупне породице, својим образовањем, дружењем са политичарима из свих табора (био је некада демократа) и својом изванредном интелигенцијом заиста најављује да ће бити први неортодоксни, оригинални, (out of the box) председник. Први индикатор његове победе била је чињеница да је после Обаме било време за једног таквог оригиналног председника.   

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.