Привреда на путу ка ЕУ

Пише ФИЛИП РОДИЋ

Већина домаћих медија представила је промене у ценама одређених производа после новогодишње ноћи као догађај са два лица – неке ствари поскупљују, а неке, на срећу, појефтињују. Реалност је, међутим, другачија. Лице је само једно – европско

У 2017. ушли смо са извесним поскупљењима. Она би, између осталог, требало да обухвате цигарете и алкохолна пића. Зарад усклађивања са европским стандардима, акцизе на цигарете требало би да се постепено повећавају у наредне четири године корекцијом цена на полугодишњем нивоу како би се достигла висина минималне европске акцизе од 90 евра на 1.000 цигарета, док се у Србији наплаћује око 50 евра. Слично је и с алкохолним пићима. У овом домену неопходно је повећати дажбине како би се цена домаћих пића ускладила са ценама увозних и тиме омогућила „равноправна утакмица на тржишту“. Према „упутствима“ Брисела, дажбине за домаћу ракију и увозни виски морале би да буду исте, односно наша жестина морала би да поскупи за 192 динара по литру. Оваква корекција цена плод је упозорења Европске комисије, која сматра да акцизна политика у сектору жестоких алкохолних пића фаворизује домаћа алкохолна пића, што није у складу са „принципима“ Брисела. Иако је ово „лоша“ вест, јер се ради о поскупљењу, она има своју добру страну, кажу нам стручњаци, пошто је „главни циљ акцизне политике ЕУ очување здравља потрошача“, а скупа алкохолна пића и цигарете треба да смање њихову потрошњу.

С друге стране, ето, захваљујући одлучном маршу ка чланству у ЕУ, очекују нас и појефтињења. Због укидања прелевмана на увоз свиња и свињског меса, живе рибе, млека и одређених млечних производа из ЕУ, цене ових производа у српским продавницама требало би да буду ниже. Одлично, рекао би на прву лопту обичан грађанин Србије, да не кажемо „потрошач“, „отрови“ поскупљују, а неопходне намирнице појефтињују – баш права, народна и национална политика. На другу лопту, види се да није баш тако.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.