ОН ЈЕ ДОШАО ИЗ РУСИЈЕ

ЗАХАР ПРИЛЕПИН – ДОБИТНИК АНДРИЋЕВЕ НАГРАДЕ

Пише Желидраг Никчевић

Либерална елита, која га је пре Крима и Новорусије беспоговорно прогласила великом надом руске књижевности, изненада се присетила: они у ствари не желе да признају Захара Прилепина за најважнијег руског писца протекле деценије. Наравно да је сад касно за кајање и повлачење комплимената, али стварно: шта се ту десило?

После великог романа Обитељ Захар Прилепин је најавио да ће се „мало одморити од прозе“. Кад се недавно појавила збирка прича Седам живота, један од водећих руских критичара Алексеј Колобродов поставио је питање: „Ако се он тако одмара, шта ће написати кад буде радио?“

Кад је Захар Прилепин с романом Обитељ постао лауреат књижевне награде „Бољшаја књига“, то је у једном делу руске интелектуалне јавности изазвало поприличну узрујаност. Ужас, скандал! Није фер! Либерална елита, која га је пре Крима и Новорусије беспоговорно прогласила великом надом руске књижевности, изненада се присетила: они у ствари не желе да признају Захара Прилепина за најважнијег руског писца протекле деценије. Наравно да је сад касно за кајање и повлачење комплимената, али стварно: шта се ту десило?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *