МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ

bozic-ikonaСрпска православна црква и њени верници данас славе Божић, дан рођења Исуса Христа.

Божић славе православне цркве које се држе старог, јулијанског календара. Поред Српске православне цркве (СПЦ), између осталих, то су и руска и грузијска црква, јерусалимска православна патријаршија и Света Гора. Верници Божић виде као најрадоснији хришћански празник који се слави три дана. Божић је у Србији од јула 2001. године и једнодневни државни празник. Симболи Божића код православних Срба су бадњак и чесница.

Божић је породични празник и слави се у кући и у црквама. Под куће се по традицији посипао сламом да би се дочарао скромни амбијент пећине у Витлејему у којој се, по Библији, родио Христ. Чесница, погача у коју се ставља новчић, меси се и ломи на Божић на онолико делова колико има укућана. У чесницу се ставља новчић од сребра или злата који симболизује дар новорођеном Христу, а верује се да срећа чека оног у чијем комаду буде новчић. Људи се на Божић поздрављају са “Христос се роди”, а одговор је “Ваистину се роди”.

Патријарх СПЦ Иринеј је у Божићној посланици позвао сву духовну децу у отаџбини и расејању да живе у међусобној братској љубави, у љубави Божића.

“Посебно се молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колевку, коју је велики Његош назвао ‘грдним судилиштем'”, навео је Иринеј и пожелео да од овог Божића оживи Србија и породице испуни радост и дечија игра.

“У ове благословене божићне дане молимо се Господу, Цару мира да угаси непријатељства међу народима, да спасе људе Своје широм света и да буде милостив свима нама”, рекао је Иринеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *