Крст на усташком грбу

ХРВАТИ И ПРАВОСЛАВЉЕ 

Пише Наташа Јовановић

Да ли повампирење верске идеологије из Другог светског рата можемо тумачити као покушај религиозног интервенционизма против СПЦ или је посреди тек још један, по значају занемарљив, неоусташки пир

На десетак корака од Саборне цркве Преображења Господњег, на Цветном тргу, у центру Загреба, Хрватска православна црква и организација Пројекат Велебит обележили су Бадњи дан – јавним обредом, обнављајући сећање на посвећивање воде из 1945. године.

Домаћин овог скромног перформанса Марко Јурић, представник Пројекта Велебит и човек познат по слављењу усташког кољачког заната, затражио је од Хрватске да региструје Хрватску православну цркву, а потом и да обезбеди простор где би се могли служити литургијски обреди. У противном, запретио је да ће се убудуће овакве акције одржавати на јавним површинама. Друга упадљива фигура овог скупа био је тзв. епископ Александар, иначе Бугарин, коме расколничко крило ове проусташке творевине спочитава  да је „члан православне секте која је регистрирана у Паризу као фирма под називом Еуропска православна црква, а не Хрватске православне цркве“. За време обреда, као својеврсна иконографија, иза епископа је стајао пано са православним крстом на усташком грбу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.