Грубо буђење Америке

Разговарала Биљана Ђоровић

Странку која жели непрекидни рат ништа неће зауставити у њеном походу да спречи Трампа да напусти дугорочну политику очувања глобалне хегемоније САД „променом режима“ и уништавањем читавих земаља

Своју оцену 2016. и предвиђања за 2017. за „Печат“ износи Дајана Џонстон, аутор студија „Сулуди крсташи: Југославија, НАТО и заблуде Запада“ и „Краљица хаоса: Промашене авантуре Хилари Клинтон“. Током више од четврт века Сједињене Државе су тонуле све дубље и дубље у свој свет фантазије. Избор Доналда Трампа представља грубо буђење, каже наша саговорница на почетку разговора.

Да ли то значи признање реалности или сукоб између ривалских фантазија?

Тенденција да живи у сопственим ласкавим обманама историјска је тенденција Америке, али нова и акутна фаза отуђења од стварности почела је са распадом Совјетског Савеза. Лидери Сједињених Америчких Држава, почевши од Била Клинтона и његове ужасне супруге, осећали су се као да им је цео свет пао у крило. Током 1990-их, та илузија је појачана услед патетичне покорности Бориса Јељцина, успеха у рату 1999. године за отимање Косова од Србије, а посебно пропаганде којом је овај деструктиван злочин представљен као „одбрана људских права“. НАТО се проширио, а неоконзервативци стекли утицај у Вашингтону. Напад изведен 11. септембра 2001. дао је изговор за цепање Блиског истока, дуж линија које служе за задовољавање аспирација Израела ка регионалној хегемонији. Под Обамом, либерали под заштитним знаком борбе за „људска права“ одиграли су централну улогу у уништавању Либије, подржавали су исламистичке побуњенике у Сирији и провоцирали поделе у Украјини. Одбрамбени, ненасилни и потпуно демократски повратак Крима Русији представљао је још један изговор за наоружавање против замишљеног непријатеља: „руске агресије“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.