Додик: Желимо са другима, али чувамо своје

defileРепублика Српска данас је уједињена у жељи да живи у миру и слободи, заједно са другима, али ће и  чувати своје, поручио је данас председник РС Милорад Додик. Он је, честитајући Дан Републике Српске грађанима, истакао да се ради о дану на који се дуго чекало у историји, те да су сви на овај дан окупљени јединствени и воле Српску.

„Ово је посебан дан нашег јединства и односа према РС, начину живота и онога што желимо да будемо”, подвукао је Додик обраћајући се након дефилеа поводом Дана РС у Бањалуци.

РС је, како је нагласио, створена јер је то био одговор народа на дешавања и жељу да се прави држава, јер без државе нема слободе. „Никада нисмо имали намеру другима да укинемо слободу, а РС је данас уједињена у жељи за миром и слободом”, нагласио је он. Додик је упутио све најбоље жеље и онима близу и онима који су далеко са намером да славе Дан РС и све своје друге дане. „РС жели да живи заједно са другима, али неће никада одустати од онога што је наша Српска”, подвукао је он. Иначе, дефиле је почео уз тактове Марша на Дрину, док су испред Трга Крајине постројени припадници Трећег пешадијског пука Република Српска.

У свечаном дефилеу учествовали су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и студенти који носе велику заставу Републике Српске.

Учесници су били и припадници Републичке управе Цивилне заштите, Одсека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, чланови Градске организације Црвеног крста Бањалука, предузећа „Поште Српске” и Савеза националних мањина Републике Српске.

У дефилеу су били и чланови Бањалучке филхармоније, Бањалучке мажореткиње, чланови културно-умјетничких друштава „Пискавица”, „Чајавец” и „Пелагић”, као и Кошаркашког савеза, Фудбалског савеза и Рукометног савеза Српске.

Улицом Краља Петра Првог Карађорђевића дефилују и чланови Женског рукометног клуба и Рукометног клуба „Борац”, Рукометног клуба „Младост”, Бициклистичког савеза, Боксерског клуба „Славија”, Одбојкашког клуба „Лакташи”, те Мото-клуба „Ноћни вукови”.

Обележавање 9. јануара – Дана Републике Српске почело је наступом бањалучких основаца на Тргу Крајине.

У оквиру културно-образовног програма наступили су основци бањалучких школа „Змај Јова Јовановић”, „Јован Цвијић”, „Иво Андрић и „Алекса Шантић”.

После параде и свечане академије, у центру Бањалуке биће одржан и концерт Етно групе „Траг”, као и концерт 100 српских труба, након чега ће наступити група Легенде.

Прославу Дана Српске обезбеђује више од хиљаду полицајаца.

Министарство унутрашњих послова позвало је све грађане Српске да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.

Председник Републике Српске Милорад Додик примио је данас у Палати Републике, патријарха српског Иринеја и принца Александра Карађорђевића и том приликом им захвалио што су својим присуством увеличали данашњу прославу Дана Републике Српске.Пријему у Палати Републике присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и владике Српске православне цркве, саопштио је Биро за односе са јавношћу председника РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *