СМРТ У АНКАРИ

КО ЈЕ ПУЦАО У РУСКОГ АМБАСАДОРА

andrej-karlov-pre-napadaПише ФИЛИП РОДИЋ

Срамотно убиство руског амбасадора у Турској Андреја Карлова имаће, сасвим је извесно, несагледиве последице. Питање је само да ли ће оно послужити за удаљавање или додатно зближавање Москве и Анкаре 

Односи између Русије и Турске последњих година могу се једино описати као хаотични. Ако се у тај хаос, међутим, погледа мало дубље, уочава се одређени ред, односно правилна матрица која објашњава сваки успон и пад, сваки инцидент. До озбиљног заоштравања односа, плеса на ивици рата, долази пошто турска авијација обара руски бомбардер СУ-24 у близини турско-сиријске границе. Какав је шири оквир овог догађаја? Авион је оборен у време када Анкара и Москва јесу у озбиљном несагласју у вези са Сиријом, али и када постижу споразум о заједничкој изградњи гасовода, такозваном Турском току. Уследиле су озбиљне међусобне оптужбе, увођење санкција, замрзавање односа, инциденти у Босфору… Потом, мање од годину дана од овог немилог догађаја, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган се извињава Русији и у року од 24 часа решава проблем са Москвом, али и вишегодишње напетости у односу с Израелом.
Следи смртоносни терористички напад на аеродром у Истанбулу, а потом и неуспели пуч. Од тада односи Москве и Анкаре су суштински хармонични, упркос повременим искакањима, ако ни због чега другог, а оно зато што је Владимир Путин једним телефонским позивом и упозорењем буквално Ердогану спасао живот упозоривши га на иманентни државни удар. Онда је уследио нови шок. Усред Анкаре брутално је убијен руски амбасадор Андреј Карлов. На први поглед и захваљујући порукама које је хладнокрвни убица имао времена да изнесе пре него што је ликвидиран, општи утисак био би да је дипломата убијен у знак освете због помоћи Сиријцима у елиминацији џихадистичког упоришта у источном делу Алепа. Тек у позадини стидљиво извирује чињеница да је убиство извршено у предвечерје кључног састанка министара спољних послова Русије, Ирана и Турске, Сергеја Лаврова, Мохамеда Џавада Зарифа и Мелвута Чавушоглуа, као и министара одбране ове три земље Сергеја Шојгуа, Хосеина Декана и Фикрија Исика. У овом, другом плану је и чињеница да је почетком овог месеца турски парламент ратификовао споразум о стратешки важном гасоводу са Русијом.
Овоме треба додати и то да је претходни терористички напад у Турској, двострука експлозија коју је изазвао бомбаш самоубица 10. децембра након фудбалске утакмице у Истанбулу, почињен управо вече пред планирани одлазак председника Ердогана у Казахстан, где је требало да преговара о билатералним односима две земље, али и о перспективама прикључења Турске Шангајској организацији за сарадњу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Снимак је веома чудан, као и положај тела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.