Сајбер рат – Обамино контроверзно наслеђе

hakerПише Милош Милојевић

Оптужбе Вашингтона на рачун Москве да је спровела компјутерске нападе на америчке системе отварају врата за распламсавање за сада тихог и готово неприметног рата на потпуно новом бојном пољу – информатичкој сфери. Да ли ће добитник Нобелове награде за мир у историју отићи као зачетник првог светског компјутерског рата?

Одлазећи амерички председник Барак Обама је у (не)прилици да последњим потезима на челу САД додатно продуби јаз између Америке и Русије. У време када евентуални мировни процес у Сирији одлучујуће зависи од тренутно ледених односа између две државе свака неодмерена реч која удаљује две земље може бити опасна. Невешто (или вешто, али злонамерно) постављање кулиса на осетљивој међународној сцени које на самом крају свог мандата спроводи Барак Обама прети да у доброј мери отежа почетак председничког мандата његовог наследника Доналда Трампа, дефинитивно изабраног одлуком електорског колеџа, у понедељак 19. децембра. Евентуална америчка одмазда и распламсавање сајбер рата – непознатог терена по коме се сви трапаво крећу – били би неугодан терет за Обамино председничко наслеђе. Његово сајбер ратовање, нажалост, остаје непријатни део невезано за исход ове афере. 

Обама je – како Ројтерс наводи – у петак 16. децембра „снажно сугерисао“ да је руски председник Владимир Путин „одобрио“ хакерске нападе на сервере електронске поште Демократске странке. Они су, према наводима америчких безбедносних званичника, били усмерени ка томе да помогну изборну победу републиканског кандидата Доналда Трампа.

Истог дана Вашингтон пост је објавио да су се двојица директора америчких безбедносних агенција – Џејмс Б. Ками Џуниор који је на челу ФБИ и Џејмс Р. Клапер Џуниор који води Националну обавештајну службу – сложили са проценом ЦИА да је Русија интервенисала на америчким председничким изборима „делимично“ и да би помогла да се Доналд Трамп домогне Беле куће. Према писању америчких медија директор ЦИА Џон Бренан је у интерној поруци својим службеницима навео како се раније током недеље састао са поменутим директорским двојцем и да је међу њима постигнут широки консензус о „обиму, природи и намерама руског мешања у наше изборе“.

Реакција новоизабраног америчког председника је за сада одмерена. Поред тога што је показао извесну дозу неповерљивости и неспремности да се уклопи у рутински рад обавештајног естаблишмента, Трамп је изјавио да је реч о апсурдним тврдњама. „Мислим да је у питању само још један изговор. Не верујем у то… Не, уопште не верујем.“ Насупрот томе јастрепско крило републиканске странке није пропустило да реагује у отвореном антируском маниру – сенатор Џон Мекејн изјавио је како руски хакерски уплив у америчке изборе прети да „уништи демократију“, као и да је америчка реакција била „тотално парализована“ и неадекватна.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.