Румунска рокада

rumunija-izboriЗа „Печат“ из Темишвара Властимир Вујић

Опозиционе социјалдемократе убедљиво су победиле на парламентарним изборима у Румунији

Румунија је од 11. децембра поново у – црвеном! Резултат Социјалдемократске партије (ПСД) од 46 одсто освојених гласова на парламентарним изборима (да могу да владају сами) изненадио је, не само најсмелије политичке аналитичаре у тој земљи већ и све партијске стратеге.

[restrict]

НЕДОВОЉНЕ РЕФОРМЕ Како је то успело ПСД-у који је пре годину дана био принуђен да сиђе с власти, након 64 жртве пожара у престоничком ноћном клубу „Колектив“ и масовних протеста у Букурешту који су уследили због те катастрофе, али и због корупционашких афера? Влада експерата (предвођена бившим комесаром за пољопривреду ЕУ Дачијаном Чолошем), коју је после социјалдемократа именовао председник државе Клаус Јоханис, побудила је наду у почетак нове ере. Конкретно, да ће људи почети да живе у земљи у којој се неће умирати ни због чега (алудирајући на трагедију у „Колективу“ у којем су власници клуба занемаривали прописе о безбедности захваљујући подмићивању политичара), земљи која неће у толикој мери бити подложна корупцији и политичарима који ће имати више слуха за потребе грађана. И новоименовани премијер Чолош кренуо је у жестоку офанзиву. Осим што је бивши челник Социјалдемократске партије Виорел Понта оптужен за утају пореза и прање новца, Специјално тужилаштво за борбу против корупције (ДНА) покренуло је истраге и против више стотина других званичника. Тужилаштво је у 2015. години запленило имовину стечену криминалом вредну преко 500 милиона евра и издејствовало коначне пресуде у 90 одсто случајева… Али очигледно да владина борба против криминала на највишем нивоу није била довољна. То су сматрали бирачи! Иако је Румунија изашла из рецесије (и ове године треба да оствари привредни раст до 3,8 одсто), сваки четврти грађанин и даље живи у сиромаштву, а сваки седамнаести становник напустио је земљу и запослио се у иностранству.

КОХАБИТАЦИЈА ИЛИ БЛОКАДА Предизборна кампања социјалдемократа бавила се управо ониме што је либерално-конзервативним противницима (ПНЛ) недостајало. Националним и економским аспектом. „Све основне државне институције треба да схвате вољу румунске нације и да поштују изборни резултат. ПСД жели стабилну демократију у држави, економски раст, више новца у џеповима суграђана, ниже таксе и порезе, пуну подршку домаћим бизнисменима и интензивнији развој руралне Румуније, што ће и урадити!“, истакао је лидер социјалдемократа Ливиу Драгнеа који је наследио Понту, додајући да жели будућност без сукоба и Румунију добру за све Румуне.

Председник државе сада мора да некоме из победничке партије понуди мандат за формирање владе. Јоханис је најавио да мандат неће дати ниједном кандидату који има проблеме с правосуђем. Драгнеа је због наводне манипулације избора 2012. био осуђен на двогодишњу условну казну затвора, а против њега је покренут и процес (jош је у току) због злоупотребе службеног положаја (за који је он рекао да је „фабрикован“ у централи бивше странке председника Јоханиса, ПНЛ-у). У овом тренутку нејасно је да ли ће Драгнеа пожелети премијерско место, и тиме се отворено супротставити председнику државе. Могуће је, сматрају румунски аналитичари, да ће он за прво време предложити неког другог мандатара и тиме направити корак ка кохабитацији владе и председника, али се не може искључити ни могућност узајамне блокаде те две институције. То би могло да доведе до покретања поступка за смену Клауса Јоханиса, јер победничка ПСД са савезничком, либералном партијом АЛДЕ, поседује довољан број гласова за то.

Румуне заиста чека, једна, политички врло бурна – 2017. година.       

БЕЗ МАЂАРА

Иако је Мађарска социјалистичка партија (МСП) румунској „сестринској“ партији (како су истакли) ПСД-у честитала изванредан изборни резултат и препоручила да у владајућу коалицију укључи и Демократски савез Мађара у Румунији, Драгнеа је у последњој недељи предизборне кампање изјавио (а после изборне победе и потврдио) да, ако ПСД и АЛДЕ добију довољно румунских гласова – РМДС неће бити у влади.

Разлог – бојкотовање румунских Мађара (на наредбу министра иностраних послова Мађарске Петера Сијарта) овогодишње прославе уједињења Трансилваније (Ердеља) и Краљевине Румуније 1. децембра. „Хунор Келемен, председник РМДС, тврди да је њима уједињење 1918. године донело зло. А ко су они? Они су такође држављани Румуније… Уједињење је за румунску нацију била победа. Келемен је председник странке регистроване у Румунији, па се надам да ћу од њега врло брзо чути да је уједињење из 1918. била победа и за мађарство у Румунији“, поручио је председник ПСД-а челнику РМДС-а.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *