Печат недеље

 

manuel-valsВалс поднео оставку, најавио кандидатуру

Француски премијер Мануел Валс поднео је у понедељак оставку на ту функцију и најавио своју кандидатуру у трци за кандидата Социјалистичке партије на председничким изборима. „Бићу кандидат за председника републике“, рекао је Валс. „Желим све да дам за Француску“, истакао је он, напомињући да „не може бити и кандидат и премијер“. Спекулације о Валсовом уласку у изборну трку појавиле су се прошле недеље после најаве председника Франсоа Оланда да се неће кандидовати за други мандат. Социјалистичка партија одржаће предизборе у јануару. Ко год да буде кандидат Социјалистичке партије биће у изузетно тешкој позицији, пошто је Оланд постао најнеомиљенији председник у историји Француске. Ни Валс као премијер, међутим, не стоји много боље, али се процењује да ће управо он победити на изборима у оквиру Социјалистичке партије. Према досадашњим анкетама, кандидат ове странке могао би добити око десет посто гласова, што је много мање од пројекција за лидерку Националног фронта Марин ле Пен и кандидата републиканаца Франсоа Фијона. Према најновијим истраживањима, Лепенова би требало да тријумфује у првом кругу избора који се одржавају 23. априла, док би Фијон био фаворит у другом кругу 7. маја.

Помоћ Србима из Црне Горе

Да ли је званична Србија (напокон) почела да се интересује за положај Срба у Црној Гори, након што је годинама после разлаза, углавном ћутке, допуштала да се тај положај урушава у складу са замислима власти у Подгорици?
Управо на такву могућност упућује састанак који је премијер Србије Александар Вучић овог понедељка одржао са „представницима парламентарних странака и културних установа Срба из Црне Горе, предвођеним председником Нове српске демократије Андријом Мандићем“, како стоји у званичном саопштењу са састанка, у коме пише да је делегација Вучићу „пренела забринутост за положај српске заједнице у Црној Гори, и изнела конкретне предлоге о начинима на које би Влада Србије могла да помогне српски народ у Црној Гори“, на шта је Вучић одговорио „да ће Србија увек да буде уз српски народ, за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије, и да ће колико може, у складу са својим скромним могућностима, да помогне српске установе културе у Црној Гори“.
„Тражили смо од Вучића, као што смо тражили и у Берлину и у Москви, да се утврди свака чињеница везано за аферу државни удар, од које је једину корист имао Мило Ђукановић“, открио је Андрија Мандић и још једну тему састанка. „Вучић није имао шта да дода на ту нашу тврдњу, осим што је рекао, тачније нагласио, да нико од опозиционих политичара из Црне Горе нема везе са тим догађајем… Тражили смо да Влада Србије тежак положај српске заједнице у Црној Гори представи међународним центрима како би се зауставила дискриминација и насилна асимилација Срба… Доведени смо у ситуацију да будемо гости у властитој кући, а да поједини политички представници других националних заједница желе да задрже такав недемократски и нељудски поредак у Црној Гори, па изгледа како су се уортачили у једној нечасној работи и да су сви против нас. Но, то стање не може да се одржи вечно.“

Абе први јапански премијер који ће посетити Перл Харбор

Шинзо Абе биће први јапански премијер који ће обићи Перл Харбор, у оквиру своје посете Хавајима, где ће учествовати на самиту са Бараком Обамом. Његова посета предвиђена је за 26. и 27. децембар, свега неколико недеља после 75. годишњице напада Империјалне морнарице на америчку базу 7. децембра 1941. Абеова симболична посета је одговор на Обамин историјски одлазак у Хирошиму раније ове године. „Посетићу Перл Харбор са председником Обамом. Ова посета требало би да утеши душе жртава и ојача везе Јапана и Сад“, рекао је Абе, додајући да би „волео да покаже свету одлучност да се ужаси рата никада не понове“. САД се никада нису званично извиниле за нуклеарни напад на Хирошиму и Нагасаки, за које се верује да су имали више политичке, него војне мотиве. Маја ове године Обама је обишао меморијал у Хирошими и изразио жаљење због напада, али се није извинио.

Ћерку званичника ЕУ убио избеглица

Ћерка високог функционера ЕУ Марија Ладенбургер силована је и убијена 16. октобра у Фрајбургу, у Немачкој, док се бициклом враћала кући са једне прославе. Детаљи овог инцидента објављени су тек ове недеље пошто је полиција идентификовала злочинца а он признао кривицу. Убица, избеглица из Авганистана, ухваћен је захваљујући ДНК траговима на Маријином шалу пронађеном у близини места напада и прамену косе у оближњем грмљу. Када је ухапшен, седамнаестогодишњи Авганистанац је признао кривицу, а пресуда ће бити донета идуће године. Мигрант, чије име није објављено, стигао је у Немачку прошле године као малолетник без пратње и живео је у дому локалне породице. С друге стране, Марија Ладенбургер радила је као волонтер у центру за избеглице у Фрајбургу. Није, међутим, јасно да ли ју је будући убица упознао ту или не. Отац убијене Клеменс Ладенбургер је адвокат који ради као помоћник директора правне службе Европске комисије и један је од аутора Европске конвенције за људска права. Полиција у Фрајбургу истражује да ли је убиство Марије Ладенбургер повезано са још једним убиством које се десило месец дана касније. Каролина Грубер је силована и убијена на истом месту, а пронађена је 10. новембра. Градоначелник Фрајбурга Дитер Саломон упозорио је своје суграђане да „не брзају са доношењем закључака на основу порекла“ злочинца и да ово посматрају као „изолован инцидент“.

Један коментар

  1. I ovaj će biti kao i njegov prethodnik, američki sluga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *