Печат недеље

Протест по НАТО стандардима

Зашто је протестовао део Војске Србије?

protest-vojnog-sindikataПрви пут у историји, у недељу 27. новембра, испред зграде Министарства одбране у Београду, али и испред речи бесмртног војводе Живојина Мишића – „Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред“ – неоптерећени сећањем на славног ратника и осећањем обавезе које би то сећање морало да изазове, протестовали су активни припадници Војске Србије, у организацији Војног синдиката Србије. Није протестовала читава наша војска него њен мали део, али тиме је брука само делимично ублажена, а нарочиту утеху не пружа нам ни сазнање да улични протести припадника војске, изгледа, представљају некакав НАТО стандард, с обзиром на то да су пре петнаестак дана на улицама Брисела, сукобљавајући се при том са полицијом, демонстрирали припадници белгијске војске.
„Чланови синдиката, војна лица, као и грађани који их подржавају, њих око 1.000, окупили су се у центру Београда око подне“, известила је Н1 телевизија, уз објашњење да је протест уприличен због „тешког материјалног положаја“ запослених у војсци, то јест због малих плата, то јест зато што ће плате бити повећане само за пет одсто. „Премијер је рекао да не може да да више од пет одсто. Ми не радимо за премијера него за државу Србију“, поручио је на протесту председник Војног синдиката Србије Новица Антић.
Бележимо и реаговање СНП „Наши“. „Оправдање појединих припадника ВС за излазак на улице због ’малих плата’ је више него срамотан чин, јер од 5. октобра 2000. никада се нису сетили да кажу НЕ, када су по налогу ЦИА смењиване њихове колеге учесници рата, или када су високи официри слати у Хаг. Постављамо питање, да ли су икада припадници ВС, који су данас изашли на улицу, одбили сарадњу са НАТО, и да ли су икада изашли у јавност и рекли реч о повратку Косова и Метохије, а сада први пут у историји Србије излазе на улице јер су им ’мале плате’. Оно што је још страшније и што изазива сумњу у читав протест је и појављивање одређених проамеричких политичких структура на њему, чиме се јасно шаље порука да се део Војске Србије отворено сврстао уз НАТО и ЦИА политичаре. Постављамо питање организаторима протеста, зашто су дозволили да им се таква лица појављују на скупу и зашто је било неопходно присуство проамеричких политичких структура на њему, ако су на протест изашли само због својих ’плата’?“
И још једно важно питање/запажање. Ако су плате заиста прави разлог за штрајк, зашто Војни синдикат Србије протест није организовао пре две године, када су војницима плате биле смањене као и свима у јавном сектору, већ сада, после повећања плате од три одсто које је уследило у међувремену, и предстојећег повећања за још пет одсто што је, према речима премијера Александра Вучића, „кумулативно неких девет одсто и то су плате које су имали некад, пре смањења, али зато (сада) имамо чврсте јавне финансије“.
Садашњи протест дела војске – организован, очигледно, без ваљаног повода – организован је пак уочи финализације договора о набавци руских МиГ-ова 29 и хеликоптера која засигурно није обрадовала наше америчке и НАТО партнере. И зато је тешко одупрети се помисли да део саопштења „Наших“, који указује на умешаност (про)америчких структура у протест, не представља само пуку теорију завере.

[restrict]

Фијон победио Жипеа

Бивши француски премијер Франсоа Фијон победио је Алана Жипеа на унутарстраначким изборима за кандидата републиканаца у предстојећој председничкој трци. Франсоа Фијон освојио је нешто више од 68 одсто гласова, и оценио да његов тријумф представља позив на акцију и обећава да ће ујединити десницу у настојању да постане будући председник Француске. Његов ривал Жипе је у изјави новинарима признао пораз и рекао да ће подржати Фијона на изборима 2017. године. Фијон је током унутарстраначке кампање позвао на ближе везе са Русијом и изразио подршку сиријском председнику Башару Асаду. Током кампање залагао се и за драматичне реформе слободног тржишта и строжа правила имиграције. Током завршног сучељавања са Жипеом, Фијон се осврнуо и на питање једнострано проглашене независности Косова рекавши да је оно „дискутабилно“. „Не одобравам окупацију Крима као што је и питање независности Косова било дискутабилно“, рекао је бивши премијер. Фијон је 20. новембра у првом кругу избора потукао Жипеа, који је дотад важио за фаворита, и истиснуо из трке бившег председника Николу Саркозија. На председничким изборима највећи конкурент Фијону биће шефица Националног фронта Марин ле Пен, док Социјалистичка партија садашњег председника Франсоа Оланда, којој анкете дају свега десетак посто гласова, још није изабрала свог кандидата.

Заједница албанских општина

Дан уочи албанског националног празника, Дана заставе (28. новембра), у Тирани је формирано удружење које прати контуре такозване Велике Албаније која, у њиховим влажним сновима, обухвата и Косово и Метохију и делове југа централне Србије, Црне Горе и Македоније.
Градоначелници Тиране, Приштине, Прешева, Тетова и Улциња, елем, формирали су у понедељак Унију албанских општина у региону, с тобожњим циљем да „размењују искуства у областима урбанизма, иновација, животне средине, културе и инвестиција“, а градоначелник Прешева Шћиприм Арифи „Новостима“ је прецизирао како је савез формиран да би се ових пет градова „што боље припремило за улазак у Европску унију“, и устврдио да ће „ова сарадња бити на добробит свих који живе у Прешеву“ јер је он, ето, „градоначелник свих грађана Прешева, не само Албанаца него и Срба“. Арифија је, међутим, у лаж утерао његов колега из Тиране Ерион Велиај, који није сматрао да има разлога да маскира праве мотиве овог великоалбанског удруживања: „Нас петоро служимо једној трећини албанског становништва у региону и верујем да смо учинили нешто велико за наш народ.“

[/restrict]

Школа тениса на Сајму спорта

skola-tenisa-nisТоком трајања Сајма спорта, који је одржан од 25. до 27. новембра у Хали 1 Београдског сајма, компанија НИС и Тениски савез Србије организовали су бесплатне школе тениса за децу. Ова манифестација традиционално је окупила бројну децу, која су уз помоћ стручних тренера и опреме прилагођене њиховом узрасту, на забаван и лак начин, научила основна правила тениса. За време Сајма Отворену школу тениса посетила је и најбоља тениска јуниорка Србије Олга Даниловић, која је заједно са малишанима одиграла тениски меч.
НИС и ТСС организују бесплатне школе тениса за децу широм Србије, а учешће на Сајму спорта је још једна у низу активности које компанија спроводи у складу са својим слоганом „Будућност на делу“, чији је циљ, између осталог, подршка дечјем и професионалном спорту, као и промовисање здравог начина живота и правилног развоја младих.
Бесплатна школа тениса уједно представља и начин да се деца упознају са активностима Тениског савеза Србије, успесима наших тенисера и тенисерки, те могућностима да се баве овим спортом.

skola-tenisa-nis-2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *