Место за будуће Тесле

petnica-nisПетница је највећи центар ове врсте у Европи који ни по чему не заостаје за водећим програмима рада са младим талентима у науци било где у свету

На географској мапи знања једна кућа заузима посебно место. Оаза научне истине, тврде посетиоци истраживачке станице Петница, одредница је коју многи млади трагачи за научном истином на путу свог сазнајног стасавања не заобилазе. Многи који су у овој истраживачкој станици прошли кроз курсеве, обуке, радионице, научне семинаре и кампове свој професионални пут одредили су на овом месту. Њихов избор био је наука. Овој чињеници свакако доприноси и то да са младим људима који се нађу у Петници раде искусни предавачи, научни радници и истраживачи из бројних института и факултета са којима ИСП сарађује.

БЕЗ ОЦЕЊИВАЊА И ТЕСТИРАЊА
Истраживачка станица Петница наредне године обележава 35 година постојања и непрекидног рада. „Из данашње перспективе делује невероватно да смо све те тешке и изазовне године преживели и изградили највећи центар ове врсте у Европи који ни по чему не заостаје за водећим програмима рада са младим талентима у науци било где у свету. Петница је несумњиво постала један аутохтони позитиван бренд Србије. Диван је то осећај када вас колеге из високоразвијених земаља питају за савете и покушавају да нека наша искуства уграде у своје активности“, каже директор ИСП Вигор Мајић.
Од 1982, када је основана, кроз Петницу је прошло преко 50 хиљада младих људи, одржано је више хиљада семинара, преко пет хиљада наставника се упознало са савременим методама и садржајима у одговарајућим областима и школским предметима. Данас је Петница синоним за углед, квалитет и постојаност.
„Петница функционише тако што се средњошколцима понуди да се пријаве за читаву серију семинара и курсева током једне године. Ових дана траје избор учесника за програме у 2017. То је врло сложен и крајње одговоран посао“, напомиње Мајић и додаје: „Око 70 људи, претежно са домаћих универзитета, неколико дана ће пажљиво прегледати документацију о сваком пријављеном ученику како би добро проценили кога позвати и на који конкретан програм где ће имати највише користи.“
Занимљиво је да овде нема диплома и сертификата, ради се без уџбеника, оцењивања и тестирања. Отуда Петница не само што младе таленте упознаје са тајнама научних експеримената већ је и сама експеримент. Иновативан приступ у стицању знања дао је своје резултате. Није мало такозваних Петничана који су пили са овог извора знања да би касније у животу стекли завидне научне каријере. Они се са својих катедри на универзитетима широм света враћају у Петницу, овај пут као предавачи. По њиховим речима, то је мали дуг кући у којој су направили свој животни избор.

petnica-nis-2УЧЕЊЕ НА КРЕАТИВАН НАЧИН
У склопу реализације Меморандума о сарадњи са Петницом, НИС организује посете деце запослених из компаније овој истраживачкој станици. За сада, 33 основца је било на дводневном семинару у Петници.
Вигор Мајић истиче да је збиља вредно сваке похвале када једно предузеће осети потребу да омогући деци својих радника да оду на једно занимљиво место где ће стећи многа корисна искуства и обогатити своје знање. Имајући у виду да су деца
различитог узраста, програм је био разноврстан и на теме које се могу лако пратити и надовезати на рад у школи.
Деца су се упознала са делатношћу Истраживачке станице, одржана су им тематска предавања и вежбе из биологије, хемије, физике, геологије и археологије. Посетили су и Петничку пећину. За Андреу Бегановић, ученицу 8. разреда ОШ „Стеван Синђелић“ Петница је једно сасвим ново искуство кад је у питању учење. „За разлику од школе где се учење своди на напорно меморисање информација, у Петници сам сазнала да се може учити на забаван и креативан начин. Услови у Петници су изванредни, а за само један дан сам упознала много другара. Једино могу да замерим што је кратко трајало – када ће поново бити организован одлазак у ИС Петница?“
НИС континуирано помаже Истраживачку станицу Петница од 2009. године када је рад те организације био доведен у питање због недостатка средстава. Досад је за рад Истраживачке станице обезбеђено 84 милиона динара. У јулу 2016. године НИС је потписао Меморандум о сарадњи са Петницом на основу којег ће Нафтна индустрија Србије наставити да подржава ову значајну научну институцију, у складу са стратешким опредељењем компаније да инвестира у подршку науци и у развој талентованих младих појединаца. Осим финансијске подршке, сарадњом су предвиђена и гостујућа предавања запослених у НИС-у на семинарима који се организују у Истраживачкој станици, а Петница ће између осталог бити домаћин припрема српских олимпијских тимова за међународна такмичења из математике, физике и хемије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *