ЛИК И ДЕЛО: КАСТРО ОЧИМА ДВОЈИЦЕ НОВИНАРА

fidel-kastro-1Приредила Смиљка Исаковић

Француски новинар Игнасио Рамоне и његов италијански колега Ђани Мина су у размаку од скоро двадесет година интервјуисали Кастра и своје обимне разговоре објавили у две књиге: Фидел Кастро – Мој живот (Рамоне, 2009) и Сусрет са Фиделом (Мина, 1987).
Мој живот заправо је „интервју живота“ харизматичног државника и револуционара реализован у сто сати разговора са Рамонеом. То је сасвим посебан поглед на Фиделове приватне и јавне идентитете, али и интелектуална биографија и политичка опорука у облику разговора. Књига у којој готово осамдесетогодишњи Кастро испоставља коначни биланс свог живота. Разговори су вођени од јануара 2003. до децембра 2005, да би крајњу редакцију текста урадио сам Кастро, после своје тешке операције у лето 2006. године.
Сусрет са Фиделом је у ствари транскрипт великог интервјуа за РАИ из 1987. који је трајао скоро 15 сати. У предговору књиге Мина наводи: „Кастра сам питао све што ме је интересовало, али при том нисам заборавио да пред собом немам обичног политичара, него интелектуалца који је већ ушао у историју. Последњег политичког вођу нашег времена који је за живота постао легенда.“ Преносимо најзанимљивије делове ове две књиге.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.