Експеримент чишћења територије

marsden-point-novi-zelandПише Мара Кнежевић Керн

Која је веза између учесталих земљотреса на Новом Зеланду и неконтролисаног бушења тла од стране нестручних нафтних компанија?

Серија земљотреса на Новом Зеланду привукла је пажњу сеизмолога и независних истраживачких тимова, забринутих због открића да се не ради о природном померању тла већ да су земљотреси – као онај у области Кентербери 2011 – настали услед бесомучног, неконтролисаног бушења тла од стране нафтних компанија.

ЗОНА СМРТИ С обзиром на то да је Нови Зеланд са својих 15 базена богатих нафтом и земним гасом сврстан у четврту по величини ексклузивну економску зону, не чуди што компаније убрзано заузимају позиције како би се докопале права на истраживање и експлоатацију природног богатства земље.

Уз свесрдну помоћ Владе и корумпираних политичара, нафтне компаније су дуж приобалног појаса почеле да отварају бушотине, како под водом, тако и на копну, док у унутрашњости острва фракинг технологијом истискују земни гас из шкриљаца. С порастом броја бушотина расте незадовољство локалног становништва које једину перспективу види у побуни или у напуштању земље предака. Суочена са растућим бунтом, Влада ангажује све веће полицијске снаге, штитећи интересе компанија како се уговорима и обавезала.

У области Кентербери ничу бушотине компаније Анадарко петролеум, познате по јавашлуку, нестручности и неодговорности што је довела до еколошке катастрофе у Мексичком заливу. Истрага је утврдила да је до излива нафте дошло због неадекватних мера заштите при бушењу на неуобичајено великој дубини, а кривци су се извукли са места злочина уз признање да не знају како да санирају бушотину и зауставе нафту.

Напустивши место злочина Анадарко се бацио на нову жртву, најавивши (2012) да ће – након сеизмичких испитивања морског дна – започети бушење „врло, врло дубоке бушотине – преко хиљаду метара дубоке“. Заливски експеримент се понавља, иако компанија нема решење за санацију евентуалног изливања нафте на тако великим дубинама.

Мексички залив је након хаварије претворен у зону смрти, у којој су остали само сиромашни припадници црначког становништва, а Новозеланђанима прети додатна опасност – померање сеизмички осетљивог тла због све агресивније иритације подземних стена. Динамику природних тектонских активности ремети упумпавање, под притиском, великих количина воде помешане с хемикалијама како би се из шкриљаца ослободио земни гас. Последице су застрашујуће, будући да се у паузи између разорних земљотреса, земља непрестано тресе. 

[restrict]

АКТИВНОСТ ВОЈНЕ АВИЈАЦИЈЕ Сем Елдорада за нафташе је Нови Зеланд претворен у полигон за неометано извођење геоинжењеринг експеримената. Мирис новца и неограничене слободе привукао је најопскурније центре глобалне моћи, што у овој „слободној“ зони отвара неслућене могућности.

Представници староседелаца племена Нгаи Таху, настањени у региону Крајстчерч, тврде да влада нема никакву стратегију за очување природне средине, нити је приморала компаније да на било који начин гарантују безбедност становништва. Гаранције за заштиту природе уместо компанија даје ЕПА (Међународна агенција за заштиту природе), која такође ничим није обавезана да заштити становништво. ЕПА је „тигар без зуба“ кажу они чије интересе брани, а држава је науштрб грађана полицији дала налог да штити извођаче радова.

Досије непочинстава употпуњује Џеф Филипс који се интензивно бавио утицајем антенских система – умрежених широм острва – на жива бића, указујући на њихову повезаност са све интензивнијим хемијским запрашивањем из авиона. Забележио је изузетно појачану активност војне авијације дан пред земљотрес, након чега је небо било ишпартано белим тракастим „облацима“, што су се током дана разлили у белу скраму, док се – уместо Сунца – видела само мутна, масна аура. Филипс је прикупио сведочанства људи који су током запрашивања осетили  узнемиравајуће симптоме нелагодности, главобоље, дезоријентације, губитак енергије – карактеристичне за излагање радио-таласима ниске фреквенције. Филипс је тих дана запазио присуство америчких тимова из „министарства за изазивање катастрофа“: морнаричких официра што раде на ХААРП инсталацијама, директора ФЕМА агенције, као и агената ЦИА, који су дошли да потпишу Споразум о сарадњи са новозеландском владом, и прецизирају услове под којима ће неометано вршљати под земљом, водом, над земљом и небом Новог Зеланда.

Све је, чини се, започело након новембарских избора 2011. кад је Нови Зеланд изложен окупацији предвођеној Ротшилдима, у чије руке су предата сва природна блага. Филипс именује саучеснике: министра енергетике Џерија Браунлија и још неколицину у чијим рукама су нож и погача.

Недавни земљотрес у области Крајстчерч и даље се званично третира као природна катастрофа, без спомињања подводних активности бродова са опремом за истраживања нафтних базена. Њихова опрема се састоји из 24 ваздушне пушке, што производе импулсе ниске фреквенције. Ови звучни таласи су довољно снажни да продиру до 40 километара испод површине морског дна, како би методом reflection seismology снимили геолошке информације анализирајући потенцијале угљоводоника. Сеизмичка активност одвијала се 24 сата дневно (између 23. фебруара и 28. марта), што је коинцидирало са ројем од 2.000 земљотреса, од којих је 655 имало магнитуде од 2,8 до 5,9 Рихтера.

Представник Анадарка потврдио је да су сингапурским бродом MVAquila у том периоду изведена сеизмичка истраживања „на две дозвољене локације и једној недозвољеној“. Научноистраживачки тим независних активиста поставља питање: да ли се ради о прикривању природе земљотреса у Кентерберију, који ће град коштати билионе за реконструкцију и санацију, и докле ће се толерисати насилно узнемиравање тла. У међувремену су пристигли нови захтеви за фракинг у близини Кентерберија, што ће неминовно резултирати коначним исељавањем становништва, уз отварање неограничених могућности за нафташе.

 

СИМПТОМИ ЈАКОГ ЗРАЧЕЊА Додатну сеизмичку (и сваку другу) опасност представља истраживачки центар Бердлинг флет, 45 километара удаљен од Крајстчерча, опремљен радарским системом за истраживање атмосфере. Овде се планира изградња лансирне рампе за ракете, са које би се слали сателити у Земљину орбиту. То би била прва оваква инсталација саграђена у малој земљи што не припада кругу моћних сила.

Новозеланђани верују да је крајњи циљ магната коначно исељавање становништва зарад преузимање тоталне контроле уклањањем непожељних и непријатних сведока. Међу онима што су присиљени да напусте своја имања је и Пени Харгревс, власница ергеле коња у Крајстчерчу. Коњогојство је Пенина породична традиција, а њени коњи су освајали награде на многим међународним такмичењима. Међутим, почели су да оболевају 1992, копита су им била оштећена, постали су дезоријентисани, а сви симптоми су указивали да се ради о последицама изузетно јаког зрачења. Пени је потом открила низ радио-антена, постављених у густом распореду широм области, па је започела интензивну потрагу за узроком помора коња. За случај се заинтересовао и проф. Абелин, стручњак за ову научну област, да би на лицу места истражио ефекте РФЕМР зрачења, о чему мештани нису имали појма.

Нису само коњи били жртве већ је дошло до масовног оболевања становништва, до те мере да у области изложеној зрачењу више нема старих људи. Остали таворе с трансплантираном јетром, леукемијом, тумором мозга и оштећењима срца. Посебно су угрожени пољопривредници што раде на тракторима, зато што метал повећава негативне ефекте зрачења и до 27 пута.

А поставља се и питање стандарда за „сигурно излагање“, донесених гласањем комисије састављене од људи повезаних с индустријалцима, који немају везе са здравством. Оваква политика даје карт бланш власницима антенских система да раде шта желе.

Пени је тужила државу због нелегалних експеримената над становништвом Новог Зеланда, на основу признања Државне комисије о постојању микроталаса штетних по здравље, са последицама сличним оним што су проузроковали сиднејски торњеви и они у Шварценбергу. Извештај мерења из 2004. показује драстично повећање снаге предајника, уз запањујућу флуктуацију снаге емитовања, а власник радио-станице је у међувремену добио дозволу за градњу још једног торња. И Пени истражује могућност да се ради о мрежи технотронског оружја постављеног широм Новог Зеланда (израз за ово оружје први је употребио Бжежински).

Новозеландски аутор документарних филмова Реј Вору пронашао је – по истраживању војних докумената смештених у националном архиву – податке о тестирању оружја за производњу цунамија у Новој Каледонији и Окланду, изведених у време Другог светског рата. Током експеримента избачено је преко 3.700 бомби.

У атмосфери колонизовања ове државе од стране нафташа и војне индустрије, одиграва се последњи чин драме: потписивање трговинског уговора ТПП којим је америчким корпорацијама дато право контроле над производњом лекова и хране, уз неометан увоз ГМО. Услови овог уговора још увек су тајна, чак и за чланове Парламента, и неће бити откривани током следећих пет година.               

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *