БИТКА ЗА АЛЕП – Завршница једне епопеје

alepoПишу Владимир Гујаничић и Милош Милојевић

Очајнички покушај џихадиста да пробију обруч око Алепа завршио се потпуним сломом у бици за четврт Рамушен 11. септембра. Битка која је трајала дуже од месец дана усисала је највише офанзивних ресурса џихадистичких скупина од почетка рата. Сиријска војска окренула се ликвидацији џепа у коме се према проценама налази између 15 и 20 хиљада добро укопаних терориста. Поред тога ту су и бројни цивили – према највишим проценама и до 250.000

Када би битка за Алеп имала само војнички аспект, нема сумње да би одавно била решена. Паралелно са кључном битком одржани су председнички избори у САД, вршен је међународни притисак због опкољених цивила на сиријску владу и Русију, изношене спекулације око тога ко је погодио хуманитарни конвој и проглашавана су „примирја“ кратког даха. Иако је реч о жестоким борбама у урбаном окружењу, готово је извесно да ће се ова дуга битка окончати победом снага сиријске владе и њихових савезника.

Упоредо са крајем операција у Рамушену џихадисти су у северној Хами заузели два града – Соран и Тајбат Имам – покушавајући тиме да одвуку део сиријских снага из провинције Алеп. Продор џихадиста је локализован и већи део територије, укључујући и Соран, поново је у рукама војске.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.