Урош Момировић – Привремено предати на старање

uros-momirovic-1Разговарала Наташа Јовановић

Привредна комора никада није била на страни привредника и обавезно чланство у њој, предвиђено новим Законом о привредним коморама, неће је учинити ни модернијом ни више нашом

Ускоро на снагу ступа закон по коме ће сви привредници, хтели то или не, добити свог старатеља оличеног у Привредној комори Србије. У овом новом својству, Привредна комора ће радити оно што је и досад – пружаће услуге које привредници, како кажу, не виде голим оком. С друге стране, за привреднике ова мера значи да ће морати да плаћају чланарину – 0,19 одсто од бруто плате сваког запосленог. Нису сви задовољни тим решењем. Урош Момировић, директор компаније „Мона“, објашњава у разговору за „Печат“ да нико никог, у 21. веку, не може натерати да постане члан неког друштва или удружења. Посебно ако то удружење не ради за ваше интересе већ против њих.

„Привредна комора није сервис привредника и није институција која заступа наше интересе. Када се тржиште отворило, они су схватили да не могу да понуде производе и услуге високог квалитета јер нису навикли да се такмиче с другима. Чињеница да конкуренција подстиче квалитет и иновативност, те снижава цене није ни најмање била инспиративна за њих.“

Чиме образлажете тврдњу да ПК не стоји на страни ваших интереса, те да ли ова нова мера подразумева и реконфигурацију пословања и рада саме коморе?

Реч је о крајње нефункционалном, окошталом, гломазном и нетранспарентном организму који своје присуство у привредном животу правда поздрављањем сваке одлуке која иде на штету привредника. Ту се завршава сва њена делатност. ПК никада није на страни привреде и обавезно чланство је неће учинити ни модернијом ни више нашом. Она је рецидив прошлих времена и као таква нема вредност коју сличне институције имају у западном свету већ функционише по систему продужене руке Министарства финансија.

Томе у прилог говори и чињеница да рецимо ИТ сектор, једини који је врхунски плаћен и у коме људи без искуства имају почетну плату од 100.000 динара, ужива субвенције, што је резултат одлуке Владе, поздрављен од стране Привредне коморе. Такође, од 2009. па наовамо Влада је сваке године повећавала порез и сваке године је Привредна комора или ћутала о томе или била сагласна с тим мерама. Сада имамо среће, јер је само прве године ове владе повећан порез. Међутим, уколико би премијер донео другачију одлуку, подршка Привредне коморе опет не би изостала. Исту ситуацију имамо и када је реч о повећању плата у јавном сектору – и тада је изостала њихова реакција. Ако је сада стабилно стање у привреди, природно би било да ПК изађе са ставом да се бар део пореза врати, како би се увећале плате у приватном сектору. Пошто плаћамо порез на рад, порез на добит, ПДВ, порез на имовину, разне фискалне намете, зашто Привредна комора, која се овим законом препоручује за кровну институцију свих нас, није затражила бар укидање једног од поменутих намета или један посто од пореза?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.