Тумачење историје – уживо

ujedinjenje-ili-smrtПише Мила Милосављевић 

Представа „Уједињење или смрт 1918“ покушава да пронађе одговоре на многа питања која отвара савремени политички тренутак међу Јужним Словенима

окументарна представа „Уједињење или смрт 1918“ Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, коју су режирали Јелена Богавац и Ненад Тодоровић, премијерно је изведена у београдској кафани ,,Златна моруна“.
Полазиште у стварању овог комада ауторском тиму био је стенограм Подгоричке скупштине одржане уочи формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Одлуке донете на овој Скупштини 1918, детронизација краља Николе у изгнанству и његове династије Петровић Његош с престола Црне Горе, те уједињење с Краљевином Србијом, односно уједињење свих Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу Краљевину СХС – прву југословенску државу, оставиле су, судећи по току ове јединствене позоришне драме, трајне последице и отворена питања.
Спознајом различитих историјских истина које се на ову тему сударају и то „баш на тачки Подгоричке скупштине, тачки националног судара или пуцања, тачки уједињења, настају две постдрамске истине тумачења те ситуације“. У подруму кафане „Златна моруна“ одвијало се ,,историјско скупштинско заседање“, у којем је право гласа имала и – публика, која је након проглашења уједињења и извођења српске химне „Боже правде“ поделила радост овог радосног чина с ,,посланицима“ уз лозу и качамак.
Према речима Јелене Богавац, која са Миленом Богавац потписује и драматургију ове представе, редитељски тим овде супротставља две стране, једну црногорску, ,,зеленашку“ и другу просрпску, „бјелашку“. На питање да ли је ауторски тим заправо стао на једну од ове две стране, Јелена Богавац одговара да јесте, али само на ону уметничку.
„Уједињење или смрт 1918“, како истичу њени ствараоци, покушава да пронађе одговоре на многа питања која отвара савремени политички тренутак међу Јужним Словенима: Ко сам ја, ко смо ми, а ко су они? Да ли си Србин или Црногорац? Ко су Црногорци? Ко су Монтенегрини? Ко су Југословени? Да ли је идентитет суверенитет? Шта је народ, шта је нација, шта је држава, шта је државност? Јесу ли Срби окупатори или ослободиоци?…
Аутентичним хумором и цинизмом прожет је читав комад, почев од тренутка кад се пред сам почетак представе гледаоци опремају заштитним комбинезонима с препоруком да их обуку како би се заштитили од српског национализма, до наступа женског дела ансамбла који се одвија у простору кафане – од певања до плакања, од величања црногорштине, преко презира свега што је српско и долази од Србије, до на крају нарицања због чињенице да су они, Срби, ипак покорили Црногорце.
Чињеница да се представа игра у кафани „Златна моруна“ носи посебну поетску тежину, што Ненад Тодоровић објашњава тиме да је кафана, позната у историји као зборно место младобосанских револуционара, постала у данашњици „поприште новог историјског тренутка“ пошто је свакодневно пуна миграната са Блиског истока.

ujedinjenje-ili-smrt-2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *