Пут за Мосул – ка Ираку без Исламске државе

borbe-u-mosuluПише Милош Милојевић

Предстојећи обрачун с исламистима у Мосулу прети да се претвори у „тотални рат“ сличан операцијама које су против Јапанаца на Пацифику, пре свега на Окинави, током Другог светског рата водили Американци – битка до последњег човека и његовог последњег метка

Када су снаге „умерене опозиције“ заузеле сиријски град Манџиб у лето ове године, његови становници који нису били наклоњени тврдим исламистима обележили су тренутке ослобођења бријањем брада и спаљивањем бурки. Наравно, и жене су поново почеле да пуше цигарете – иако је нездраво, реч је о јасно еманципаторском симболу.

Нема сумње да се слични социјално-политички ритуали одвијају у градићима који окружују Мосул, велики град на северу Ирака и моћно упориште Исламске државе. Борбе су почеле половином октобра када су ирачки премијер Хајдер ел Абади и главнокомаднујући међународне коалиције Стивен Таунсенд најавили почетак офанзиве на овај град.

Потпуно је очекивано да је почетне операције пратило и ширење полуинформација – на пример да је лидер прокламованог муслиманског калифата Ел Багдаги умакао из града као и да су борци Исламске државе спремни да напусте ово упориште и да се упуте у правцу Сирије. Дешавања последњих дана, међутим, дају сасвим другачију слику: напуштајући уз спорадичне борбе околна мања места, суочени с технички и бројчано надмоћним противником, борци Исламске државе се групишу по граду и пружају врло жилав отпор. Биће то, како познаваоци блискоисточних прилика најављују, тешка и дуготрајна битка, вероватно највећа од почетка сукоба у Ираку.

Поред тога што ће вероватни пораз у Мосулу представљати снажан ударац за Исламску државу и њену визију преуређења Блиског истока, ова битка намеће још неколико тешких питања – како ће се разрешити односи између курдских и ирачких снага на северу Ирака и да ли ће Турска одустати од амбиција да пројектује своју моћ у безбедносно ровита подручја у суседству или ће ући у отворену конфронтацију са актерима на терену. На крају, а што је можда најзначајније: може ли се избећи ескалација хуманитарне и избегличке кризе у граду вишеструко већем од свих које су до сада преузеле ирачке снаге од Исламске државе?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *