Печат недеље

nenad-popovicРаскинути Бриселски споразум

Српска народна партија Ненада Поповића, чланица владајуће коалиције, затражила је од Владе Србије да раскине Бриселски споразум с Европском унијом и властима у Приштини и да, како је током посете Косову и Метохији изјавио Ненад Поповић, „покрене широку дипломатску активност да се питање Косова и Метохије изузме из надлежности ЕУ и врати у надлежност Савета безбедности УН, где имамо принципијелну подршку наших савезника Русије и Кине“.
„Победа Доналда Трампа на председничким изборима у Америци, брегзит у Великој Бриутанији (…) уз истовремено економско и војно јачање Русији, указују да се геополитичке прилике у свету мењају у корист националних интереса Србије“, рекао је Поповић, напомињући да „никада нису били слабији они који су подржавали терористе и трговце органима и заговарали независност лажне државе Косово. Ту мислим на поједине западне политичаре и државе, али и на њихове савезнике у Србији, те издајнике који су 2009. године питање јужне српске покрајине изместили из надлежности Савета безбедности УН и предали у руке отворено пристрасној Европској унији… Србија више не сме да трпи понижења Брисела и шиптарских терориста, већ треба да раскине Бриселски споразум који се све време примењује на штету српских националних интереса. Сада је историјски тренутак за то, и тај тренутак као држава и народ морамо да искористимо.“

aleksandar-vulinАлександар Вулин: Ако ЕУ не препознаје напоре Србије, ми се захваљујемо

Реагујући на изјаву председника Европске комисије Жан-Клод Јункера да није реално да нека од држава кандидата постане чланица ЕУ пре 2020, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ, али ако ЕУ сматра да није време за то и ако не препознаје напоре Србије, онда се ми захваљујемо.
Он је навео да међу земљама чланицама ЕУ постоји „замор од проширења ЕУ“, али и да међу грађанима Србије „постоји замор од сталних услова и померања датума, рокова, постављање некаквих циљева“.
„Ми ћемо нашу земљу мењати и чинити је бољом, надамо се да ће сви желети да постанемо важан и сигуран део сваког савеза. Ми ћемо Србију учинити да она буде добра за грађане, ако се они добро осећају у њој, ако су они задовољни њоме, ми смо сигурни да ће сви остали добро мислити о њој и желети такву Србију“, истакао је Вулин.

vladan-vukosavljevicТанјуг и европске вредности

За око месец дана, најавио је министар културе Владан Вукосављевић, напокон ћемо сазнати каква ће бити дефинитивна судбина државне новинске агенције „Танјуг“, која је пре годину дана званично угашена, али је наставила да ради и није избрисана из регистра медија јер (још) није измирила обавезе према повериоцима и запосленима. Интересантније је, међутим, признање актуелног министра културе да је одлука о гашењу „Танјуга“, донета у време његовог претходника Ивана Тасовца, заправо донета под лажним изговором, због (наводних) европских вредности и прописа. „Не постоје европски прописи по којима држава не може да буде власник новинске агенције“, рекао је Вукосављевић, додавши да је на Србији да процени да ли јој је у интересу да има своју новинску агенцију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *