НЕЈАСНА БУДУЋНОСТ МЕКСИКА И БРАЗИЛА

predsednik-meksikaПише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Какве су перспективе две највеће и најјаче државе Латинске Америке? Обе су запале у озбиљне унутрашњополитичке и спољнополитичке потешкоће, у чему значајну улогу имају и управо одржани председнички избори у САД

Године 2015. државе Латинске Америке, а посебно Бразил и Мексикo, ушле су у рецесију. Према подацима Светске банке, средњи темпо економског раста пао је на 0,9 одсто, што је најнижи ниво за последњих 30 година, уз изузетак кризне 2009. Због тога су бројни аналитичари закључили да је у овом региону дошао крај „златне деценије“ (Decada dorada), 2003–2013, коју су одредиле високе цене сировина, јефтини кредити и доток капитала и инвестиција на тржиште у развоју, као резултат политике ослонца на Кину и „попуштања САД и Европске уније“.

Обим инвестиција умањио се за 7,7 одсто, незапосленост је порасла на седам посто, буџетски дефицит је достигао 6,9 процената бруто националног дохотка, док је ниво инфлације у Бразилу достигао 10 одсто. Истовремено, Мексико је после вишегодишњих успеха у смањењу инфлације, која је 2006. износила 46,36 одсто, свела исту 2015. на три одсто, али је изненада, крајем 2016, национална валута ослабила према долару за 27 посто, а у Бразилу и више од 30 процената, уз поновни раст инфлације. Побољшање ове две државе забележиле су само у извозу сировина и у туристичком сектору (повећање за пет одсто).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.