Браниоци Европе

lincПише Милан Тимотић

Скуп у Линцу био је први и изузетно успешан покушај да се у духу толеранције и сарадње око „конзервативног минимума“ окупе субјекти традиционално врло подељене и често око бесмислених детаља сукобљене деснице

Уз невероватне мере безбедности, представници нове аустријске и немачке деснице састали су се протеклог викенда (28. и 29. октобра) у Линцу, седишту северне аустријске покрајине, и договорили се о неопходности усвајања „конзервативног минимума“ (израз Карл-Хајнца Вајсмана) за одбрану Европе од пошасти које прете опстанку Старог континента. Тако су учесници, активисти разних десничарских организација и независни интелектуалци срушили лажну слику о себи као екстремистима, фашистима и чак нацистима, слику коју су недељама пре конгреса јавности сервирали медији главног тока за рачун заговорника такозване политичке коректности, још једне у низу фраза у функцији замагљивања суштине и замене теза.

[restrict]

ПОЛИТИЧКИ КОРЕКТНИ ЕКСТРЕМИЗАМ Насупрот свим очекивањима и присуству бројних специјалних јединица полиције и чувара реда самог организатора конгреса под називом „Браниоци Европе“, екстремизма на скупу није било, а уместо њега владала је неочекивана синергија. Штавише, предавачи и панелисти осетили су потребу да протестују против екстремизма левичарских и знаних и незнаних покрета омађијаних мејнстримом и удружених са заговорницима тоталитаризма „политичке коректности“ који су захтевали да конгрес буде забрањен, и под слоганом „Антифа“ тражили да границе Европе буду отворене за слободан улазак имиграната с Блиског истока и из Африке.
И док су они демонстрирали на стотинак метара од сале у којој је одржаван конгрес, учесници су се изјашњавали за пуну демократију, слободу говора, право грађана да се боре за своју судбину уместо да Европу препусте самоубиству у које је гурају водеће европске политичке елите уз помоћ медија под њиховом контролом.

ДЕСНО ЈЕДИНСТВО Овај скуп је замишљен и организован као први покушај својеврсне понуде онога што је тренутно највредније и најслободније на аустријској и немачкој слободној политичкој сцени. На једном месту нашли су се магазини, портали, издавачке куће, видео-платформе, независни интелектуалци, студентска братства, конзервативнији свештеници, али и политичке организације попут ФПО (Слободарска партија Аустрије) и АФД (Алтернатива за Немачку), странке која је на неколико последњих регионалних избора у Немачкој убедљиво ојачала захваљујући свом противљењу политици Ангеле Меркел и њених коалиционих партнера. Организатори скупа били су магазини „Инфо-директ“ и „Нецензурисано“, али је значајну логистичку подршку дао генерални секретар ФПО Херберт Кикл, који је иначе и шеф изборне кампање председничког кандидата аустријског ФПО-а Норберта Хофера.
Организатори су успели да на једно место доведу веома шаролик спектар актера и интересантних иницијатива, углавном хришћанске оријентације. Ово је био први и изузетно успешан покушај да се у духу толеранције и сарадње око „конзервативног минимума“ окупе субјекти традиционално врло подељене и често око бесмислених детаља сукобљене деснице. Видело се да постоје заједнички циљеви и задаци због којих вреди градити компромис и заједнички наступ.
Од најважнијих учесника овог политичког скупа треба поменути генералног секретара ФПО Херберта Кикла и Геца Кубичека, оснивача издавачке куће „Антеиос“, Јиргена Елзесера, уредника магазина „Компакт“ и генералног секретара покрета ПЕГИДА из Берлина. У свом уводном излагању Елзесер је похвалио и подржао политику Владимира Путина и Виктора Орбана као великих бораца за заштиту Европе од глобализације и исламског тероризма. Конгресу је присуствовао и Мануел Оксенрајтер, уредник магазина „Цуерст“, правница Ева Марија Барки, Томас Бахајмер из Института за златни стандард, Филип Штајн, покретач иницијативе „Један посто за нашу Немачку“… Била су и два говорника ван немачког говорног подручја: сиријска блогерка Марам Сусли и српски интелектуалац Миша Ђурковић. Из наше земље конгресу су присуствовали и докторанд Душан Достанић, као и двојац из магазина „Поредак“ Ђурђев и Миленковић.
Србија је у разговорима учесника конгреса помињана с поштовањем, а у неформалним сусретима људи су са стрепњом говорили о будућим (могућим) грађанским и међуверским ратовима унутар Европе и показивали велико интересовање за наша искуства из деведесетих година прошлог века. Многи од њих су нашим учесницима објашњавали да Србија мора енергичније да се бори за заштиту својих граница од имиграната, јер би у супротном могла да постане „црна рупа“ прекобројних дошљака које Европа не жели да прими, и претвори се у њихово стециште попут Аустрије на чијој се територији данас налази више од 120 хиљада миграната о којима Европа више не води рачуна и остављени су на терет аустријском народу.

Запажен говор Мише Ђурковића

Директор Института за европске студије др Миша Ђурковић имао је на конгресу у Линцу запажен наступ, награђен великим аплаузима за време говора и на његовом крају. Ђурковић је своје излагање започео поздравом „Помаже Бог“ на немачком језику, на шта су присутни громко аплаудирали, као и на основну поруку да је Европа изложена снажној исламизацији и стихијском продору прекобројних имиграната у земље Европске уније, који су велика претња овдашњој културној и хришћанској традицији. Ђурковић је нагласио да су у европским метрополама, Лондону, Паризу и Бриселу већ формирана бројна исламска гета у којима владају шеријатски закони и судови, и где владе поменутих држава немају никакву контролу ни утицај.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *