Жешће забавни шоу на рачун Русије

ЗАБАВЉАЧИ У ЛАВИРИНТИМА ПРОПАГАНДЕ

robin-vilijemsПише Владислав Панов

У свом новом видео-споту „Проводите се као Рус“ популарни острвски музичар Роби Вилијамс је Русе представио на такав начин да је његова нумера одмах постала скандал број један с обе стране поларизованог света

Док на једној страни легендарни протагониста западне музичке индустрије осваја чак и Нобелову награду (Боб Дилан), с друге, млађи, али такође значајно славни Роби Вилијамс самоиницијативно учествује у текућем хладноратовском обрачунавању све бруталније поларизованих страна некадашњих суперсила, сада оличених у удруженом Западу против Русије. Иако више нема комунизма, Совјетског Савеза и параноје када се помене руска нуклеарна сила, данашња је Русија једнако трн у оку Запада. И текући рат, где још званично нема војевање, испод жита, далеко од очију света и уз помоћ мноштва паравана, изговора и лажи, одвија се и у форми бенигне забаве за масе за коју се подразумева да ће постати послушно стадо конзумената увек без задршке отворених према новим сазнањима. Наиме, у свом новом видео-споту популарни острвски музичар Роби Вилијамс као да се потрудио да баш на овај начин заврти потрошачку манију свом лику и делу одавно наклоњене публике. У форми сингла „који мора постати хит“, песме „Проводите се као Рус“, Роби је отпочео кампању за свој нови албум „Жешће забавни шоу“ који ће се ускоро појавити у продаји широм света. Није могао да направи бољу припрему за тај посао. О њему, поменутој песми, па и албуму, прича се више него о било ком музичком производу.

[restrict]

Кичерајска рециклажа Као да пред светом тренутно не лежи мноштво истинских проблема и недаћа, несрећа и трагедија, па је уместо освртања на њих и њихове последице све то потпуно пало у други план у односу на излазак поменутог албума, али још више на чињеницу да је један музичар испровоцирао толико реакција и полемика. Песма „Проводите се као Рус“, гледано из музичког угла, представља поп-рок обраду „Плеса витезова“ из балета Сергеја Прокофјева „Ромео и Јулија“. Ово Робијево савремено виђење чувене арије Прокофјева заправо је калкулантска кичерајска рециклажа ове нумере вишеструко на тај начин ангажоване у корист промућурно подлог Британца. Видео-спот са овом аријом удављеном у модерно препотентно продуцираном поп аранжману, приказује Робија у циркусантском издању како пева о Русима који се „опако забављају“, али и о руском олигарху с јасним алузијама на Путина, који отима новац од раје не би ли финансирао сумануте пројекте (прављење приватне свемирске станице!?). Међутим, руске гледаоце посебно је погодило стереотипно представљање руске културе: Руси се, отуда, забављају као лудаци док цупкају уз музику Прокофјева окружени порнографски сексепилним балеринама такође, разуме се, лудо присутним на истој забави. Лепотице око Робија у овом споту обучене су (боље рећи обнажене) као собарице и ту су да служе свим прохтевима олигарха који у шареном оделу, у лику и телу Робија, симболише „Нову Русију“ којој је само до испразне забаве у маниру умно поремећених манијака.

robi-vilijems-1Стереотипи о Русима Тај манијак (идеја је да овај лик заправо представља председника Путина!), разуме се, главни је циљ ове провокације и кључни је извор фрустрације нације пошто од ње, на силу, отима новац како би саградио сопствену свемирску станицу, а себе поносно и усхићено назива новим Распућином. То су сасвим отворене поруке из овог музичког политичко-памфлетског обраћања свету провокативног Вилијамса. Он се, наравно, оградио од тога да је песмом спопао руског председника тврдећи како „Проводите се као Рус“ нема никакве референце на Путина, те да му није била намера да на било који начин вређа или прозива руског лидера. Ипак, луди пијани Руси, њихове сексом обузете „лаке жене“, као и моћници с обе стране сенке који бесрамно празне џепова нације зарад личних интереса – јасно су присутно у његовој песми. Да ли је иједан стереотип о Русима, њиховом менталитету и култури, изостао? Наравно да није. Чак и да Путин није био директни циљ, он је једнако погођен право у чело. Руски председник се није спустио на свакако очекивани ниво провокације који подразумева реакцију и одговор. Али су то учинили други показавши да су унутар руске државе данас подељени баш у вези односа према Западу. Вилијамсов уплив у стереотипе руског менталитета се отуд некима у Русији чак и допао. По речима извесних политичара, актуелна руска елита је чак и задовољна овом песмом. Други пол реакције на Робијеву прозивку је реаговао како се и очекивало – одбацивши сваки кредибилитет и добронамерност британског музичара. Све што је оставио у својој песми (наводно је Вилијамс изјавио како је ова, „коначна“, верзија бенигна и политички коректна у односу на претходне далеко провокативније) ту је да вређа и иритира. Чини се да, посебно ако се узме у обзир тренутно стање на политичкој сцени, Роби као руски грамзиви олигарх у овом споту, окружен разголићеним собарицама-балеринама никако није невина и добронамерна шала на рачун руског менталитета већ је директна и омаложавајућа провокација. Пошто су узбуркани духови управо реаговали како је из певачевог табора очекивано, песма „Проводите се као Рус“ постала је успешни промотивни материјал за све Вилијамсове наредне пословне кораке. Једино, како ствари тренутно стоје, огромно руско тржиште неће бити отворено за њега. Могле би и руске власти да му забране улазак у Русију. Но игнорисање његовог рада и, посебно, најављене турнеје поводом новог албума највероватније ће бити опипљива последица Вилијамсове антируске кампање. За то уосталом и неће бити потребна било чија наредба и изјашњавање званичника јер већ постоји бројна критична маса руског народа која се осетила увређеном и то не крије. Чак и они који су остали у рукавицама сматрајући да је у Робијевом представљању Русије и њених становника све тачно и одмерено кажу да је исмевање било чијег карактера на националном нивоу само унутрашња ствар и да када сатирични коментари долазе споља једноставно нису на месту и самим тим представљају увреду и провокацију.

 

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *