Вирус (пре)дугог владања

angela-merkelЗа „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Два велика узора и претходника Ангеле Меркел, Конрад Аденауер и Хелмут Кол, били су у позним годинама владавине (први четрнаест, други шеснаест) уверени да су незаменљиви: исти „вирус“, примећују поједини аналитичари и медији, полако „дрма“ и озбиљно уздрману канцеларку, која би и четврти мандат, упркос чињеници што се њена избегличка политика „широм отворених врата“, лабудова песма њене владавине, озбиљно растаче а она постаје њен заточеник

Био је то, очигледно, њен најгори и најтежи (национални) празник: канцеларка Ангела Меркел је 3. октобра у Дрездену, на централној свечаности поводом државног празника (уједињење), дочекана звиждуцима, порукама да поднесе оставку и оптужбама да је „издајица“ отаџбине.

Нису боље прошли, истина, ни остали високи гости, а у главни град (источнонемачке) Саксоније стигао је комплетан државни врх, предвођен председником Јоахимом Гауком, али су најотровније стреле прокључалог гнева биле уперене у канцеларкину политичку главу.

Могло се то очекивати у Дрездену, где организатор овог драстичног и драматичног „дочека“, фамозна Пегида, „покрет патриотских Европљана против исламизације Запада“, одавно има (најјаче) упориште, па су, за сваки случај, за ову прилику мобилисане јаке полицијске снаге, укључујући и снајперисте размештене по крововима зграда. У потаји се, међутим, изгледа ипак рачунало да ће, бар за празник, добро организовани и гневни ксенофоби и исламофоби одложити звиждаљке, бубњеве и трубе. Очигледно погрешна рачуница. Нису хтели да пропусте такву прилику, с (очекивано) јаком медијском резонанцом: била је то ударна (домаћа) вест, са снажним међународним одјеком.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.