Велимир Абрамовић – Тајна која је зрацима смрти укинула статус теорије завере

velimir-abramovic-1Разговарала Биљана Ђоровић 

ФБИ јесте објавио тајне фајлове који се односе на Николу Теслу, али мотиви за ову одлуку нису сасвим „транспарентни“. Вероватни разлог зашто се баш сад медијски инсистира на вези Тесла – физичар Џон Трамп лежи у директној подршци најдубљег језгра америчке војске кандидатури Трампа за председника Америке, од кога се очекује да изврши огромне промене, ништа мањег обима од деконструкције Совјетског Савеза

Вирална вест која ових дана узбуркава планету је да је ФБИ „коначно“ објавио тајне фајлове везане за Николу Теслу, и да се то догађа 73 године од како је влада САД запленила научникову имовину (непосредно после Теслине смрти). Декласификовани фајлови објављени су на основу Закона о слободи информација и откривају да су ФБИ и влада САД били веома заинтересовани за Теслина оружја а посебно за „зраке смрти“. О садржају ових фајлова, смислу и значају њиховог објављивања у овом тренутку, Теслином оружју, као и његовом односу са члановима езотеријске светске владе, разговарамо с проф. др Велимиром Абрамовићем, аутором две књиге о нашем научнику: „Тесла – Еволуција свести човечанства“ („Драслар партнер“, Београд) и „Светлост која се никада не гаси“, у издању „Православне речи“ из Новог Сада. Наш саговорник слови и за једног од најбољих познавалаца живота и рада Николе Тесле, и то не само у нашој земљи.

Професоре Абрамовићу, обећали сте да ћете нам већ у првом одговору открити шта је у овој званичној информацији тачно, а шта не? Да ли су ФБИ фајлови заиста тек сада декласификовани? Због чега су у фокусу светске пажње?

ФБИ је фајлове истог садржаја, који су овом приликом постали тако важни и у центру светске пажње, објавио и пре десетак година. Међутим, две чињенице су нове, од којих је прва непотпуна. Реч је о рођеном стрицу Доналда Трампа – Џону Трампу, познатом америчком физичару који је својевремено био и професор једног од најпрестижнијих универзитета у САД – Института за технологију у Масачусетсу (MIT). Он је, заједно с Ричардом Фејнманом, касније лауреатом Нобелове награде за физику, добио на увид и селекцију целокупну Теслину научну заоставштину. Велики део налазио се у магацину Бироа за странце, где је Тесла, још за живота, оставио обилну и сређену научну документацију у 33 велика путна ковчега, да би се они једног дана могли пренети где треба. Највећи део ове документације дошао је у Београд. Одмах после Теслине смрти, ФБИ је по наређењу тадашњег директора Едгара Хувера отворио ову запечаћену документацију и микрофилмовао све документе. Касније се говори само о тридесет ковчега. Очигледно је да 1943. нису могли да нађу још три иста ковчега из 1934; из неког разлога радило се екстремно брзо и вероватно је неко накнадно одлучио да се нешто важно задржи. Други део заоставштине, који је за америчку владу у ратно време 1943. био неупоредиво важнији, налазио се у Теслином апартману (две собе и пространа гардероба) на 33. спрату Хотела „Њујоркер“. Шарлота Мужар, дугогодишња поверљива секретарица Теслиног политички контроверзног нећака Саве Косановића, неколико месеци пре смрти посетила је Теслу у „Њујоркеру“ и о томе оставила писмени извештај. У њеном оригиналном запису, касније мењаном (извор је Теслин архив Лиланда Андерсона), пише се да су врата од гардеробе била отворена и да је до врха била испуњена техничким уређајима, разних величина, којима је Тесла експериментисао до последњег дана. И у радној и у спаваћој соби налазили су се велики и тешки специјални метални ормани у којима су били технички цртежи великих формата, као и Теслин радни сто с више фиока. Ту је био и чувени сеф у коме је по преносу у Београд пронађена само Кресонова медаља и неки већ раније објављени технички списи. Јасно је да за тај и такав садржај, накнадно утврђен приликом отварања сефа у Београду, који је из Америке стигао затворен, без шифре, никакав сеф Тесли не би био потребан.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

         Наставак у следећем броју

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.