ТРЕЋИ СВЕТ И ТРЕЋИ РАЈХ

ЗАШТО ЈЕ ХИТЛЕР ПОПУЛАРАН У ЗЕМЉАМА У РАЗВОЈУ?

hitlerПише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Недавна изјава филипинског председника Родрига Дутертеа, којом је себе упоредио с Хитлером, изазвала је буру реаговања како угледних појединаца, тако и медија. Сви се утркују да објасне шта се то заправо догађа, одакле потиче потреба за хероизацијом вође Трећег рајха

Јасно је да потомци народа који су страдали од нацизма Хитлера сматрају оличењем смрти и рушења, те информације да има другачијих мишљења изазивају, благо речено, збуњеност. Но данас се у државама Трећег света појављују схватања на основу којих се од Хитлера прави метафора, идол борбе против англосаксонског и ционистичког империјализма. То се догађа посебно у земљама где је експлоатација становништва, његова обесправљеност, физичка угроженост (глађу и болестима) и државна десуверенизација достигла драстичне размере, при чему грађани ових држава главни узрок својих проблема виде у Англосаксонцима и Јеврејима, против којих се Хитлер борио.

Овим питањем се, између осталих, позабавио и Дејвид Ларџ, који је за Форин полиси констатовао да када би неки политичар на Западу рекао нешто попут председника Филипина Родрига Дутертеа, то би значило крај његове каријере. „Хитлер је уништио три милиона Јевреја. Код нас на Филипинима има три милиона наркомана и био бих срећан кад бисмо их све побили“, изјавио је Дутерте, говорећи о својој борби против нарко-бизниса, да би у шали додао да његова политика умногоме подсећа на нацистичку – „завршити са проблемом наркоманије у отаџбини и спасти наредну генерацију од погибељи“. При томе, на Филипинима Дутертеове речи о Хитлеру нико није схватио као нетактичност. Напротив, спомињање фирера није му штетило: повећало је његову популарност као председника и као човека који отворено говори о томе што нико не сме и чије се речи не разилазе с делом.

За неке медије ово отвара питање оцене личности Хитлера, не само у Немачкој већ у целом свету. Наиме, данас је очигледно да Хитлер има следбенике и у лику неонациста, и у различитим партијама и идеологијама диљем света.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.