Српски маневарски простор

rusija-sadДрагомир Анђелковић 

Да ли Србија балансира или се тек геополитички копрца, покушавајући да се креће између капитулације пред Западом и сукоба с њим? И докле можемо тако?

Приватна тексашка истраживачко-аналитичка (обавештајна) агенција „Стратфор“ објавила је ових дана нови извештај за јавност који се, између осталог, односи на Балкан. У њему се истиче да ће на нашем простору бити интензивирано надметање САД, ЕУ и Русије, а тежиште таквих процеса биће у БиХ. Разуме се да поменута незванична агенција, блиска америчким специјалним службама, све приказује и тумачи у духу вашингтонских предрасуда и интереса тамошњих владајућих структура. Тако је српска страна поново неосновано приказана као кључни фактор нестабилности БиХ, та државна заједница конфедералног типа нетачно се назива федерацијом, а Русија се злонамерно третира као профитер на основу балканских проблема (који повећавају њен полигон за сукоб са Западом па их она зато, као, подстиче).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Један коментар

  1. Топлица

    Прочитао сам у Печату цео чланак веома уваженог госп. Анђелковића. Као и обично аутор је конструктиван патриотичан, добронамера и коректан. Ипак у односу на скоро све недавне текстове, делује знатно критичније према ражиму, бољеређи једном човеку. Овде ја видим дозу наивности јер не могу да верујем да толико обавештени ДА ни не претпоставља да је водећи двојац допао у данашњу позицију на основу неких преговора са људима Империје и чврстих договора око својих обавеза ! Једноставно је тешко претпоставити да су људи Глобале кренули да склоне измуженог Тадића новом гарнитуром а да та гарнитура није темељно научила редослед својих потеза ! Ако ишта осећамо да знамо о тој сили, онда је то управо темељност у општењу са нама и сличнима. Зато апеловати на неку чврстину, виспреност, зрелост, патриотизам. . . ту је просто неумесно !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.