Прелазак из стварног у још стварније

Српски мајстори фигурације

milos-filipovic-fica-lecenje-ludila-2003Пише Дејан Ђорић

Истовремено и слатко и горко, више сеновито него соларно, у складу с Његошевом мисли „чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију“, сликарство Милоша Филиповића нови је дамар у повести грандиозне српске ликовне авантуре зване ars phantastica

Недавно је сликар и цртач Милош Филиповић Фића (Београд, 1971) прославио двадесет година од своје прве самосталне изложбе, а у току је и његова изложба слика у београдској Галерији „Југоекспорт“. Он је једини значајни фигуративни мајстор који се у српском сликарству појавио на прелому века и један је од ретких младих кога су ценили Оља Ивањицки и Драгош Калајић.

Можда би се могло рећи да сликарство овог уметника има нечег забрањеног, од сласти грожђа, опојности вина, зова крви и заборава који даје мак. Сликар је и ерудита, трагалац за духовном сабраћом у прошлости и садашњости, неко ко се сећа великих љубави, митологије, несталих кнежевина и пропалих царстава. Истовремено и слатко и горко, више сеновито него соларно, у складу с Његошевом мисли „чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију“, његово сликарство нови је дамар у повести грандиозне српске ликовне авантуре зване ars phantastica. Фића је као сликар поседнут у идеалној мери, па зато његово дело опчињава и зачарава. Ушавши једном у онострано царство, прекорачио је границу која га дели од малограђанштине и свакодневице, својим сликама блиским пауковом ткању мађија слатко и опоро.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Један коментар

  1. Срђан Воларевић

    Поштовани Дејане Ђорићу, уз најсрдачније уважавање Ваше личности морам Вам скренути пажњу на преувеличано казивање о Милошу Филиповићу Фићи.Не бих да Вам оптерећујем пажњу расуђивањима, само ћу Вас упутити на име Зорана Миладиновића. Сликара и само сликара. Мада његов опус изражавају и скулптуре, и графике и цртежи. А у Марићевића јарузи је његов рељеф устаницима Првог српског устанка. Асистирао му је у том послу Милорад Рашић Раша – који је одмах по Зорановом упокојењу почео да прича како је он аутор. Уверен сам да ћете после првих сазнања коренито променити мишљење. Срдачно Вас поздрављам и желим Вам свако добро и успех у послу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.