Одмеравање снага на Пацифику

Удаљавање Далеког истока од Америке

duterte-u-kiniПише Милош Милојевић

Хладни рат на Тихом океану се заоштрава. Од помака који указују да би Кина спор око Јужног кинеског мора са својим суседима могла решити по својој вољи – билатералним споразумима уз игнорисање пресуде Међународног суда правде, преко престројавања „верних америчких савезника“ – до могуће пропасти Споразума о транспацифичком партнерству

Јужно кинеско море неугодно таласа ових дана – ако не у метеоролошком, онда сигурно у политичком смислу. Његовим водама је 21. октобра пловио амерички разарач „УСС Дикатур“, брод класе „Арлеј Берк“, недалеко од Парацелских острва којима управља Кина, а на која претендују Вијетнам и Тајван. У питању је четврта у низу операција слободне пловидбе које у овим водама изводи америчка флота почев од прошле године када је Међународни суд правде дао прво мишљење у вези с кинеско-филипинским поморским спором и када се могло наслутити да ће судска одлука бити у филипинску корист.
Војнополитички аналитичари на порталу „Дипломат“, специјализованом за праћење азијских тема, указују да се ова мисија по неколико битних параметара разликује од претходних америчких активности у овој области. Између ње и претходне операције протекла су пуна 164 дана, док су се раније одвијале углавном на три или највише четири месеца. Симптоматично је што ће амерички брод пловити недалеко од острва Вуди, највећег природног острва и у Спартелском и у Парацелском архипелагу. Поред тога на њему се налази важна кинеска база са око 1.400 војника.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.