НИС на Сајму енергетике представља иновације у пословању

sajam-energetike-nisКомпанија НИС је на овогодишњем 12. Међународном сајму енергетике и 13. Међународном сајму заштите животне средине представила савремене технологије и иновације у пословању, као и нове пројекте из области производње гаса, енергетике и заштите животне средине.
На штанду НИС-а посетиоци до 14. октобра могу да се упознају са пројектима који компанији омогућавају да задржи лидерску позицију у нашој земљи и који су НИС-у омогућили да прерасте из нафтне у енергетску компaнију.
Првог дана ове манифестације НИС је представио иновативни пројекат за припрему гаса за транспорт – Аминско постројење. Рад овог савременог постројења омогућава повећање квалитета домаћег природног гаса, путем издвајања угљен-диоксида и других гасних примеса, док истовремено доприноси и повећању обима производње гаса. Осим позитивног пословног ефекта, овај пројекат има и значајну еколошку компоненту јер је технологија која се користи у Аминском постројењу међу еколошки најбезбеднијим –технологија HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology) једна је од најефикаснијих постојећих метода у процесу прераде гаса. Постројење у Елемиру je прво HiPACT постројење у Европи, а компанија НИС је уложила више од 30 милиона евра у изградњу Аминског постројења за пречишћавање природног гаса.
Карактеристике и предности Аминског постројења, које ради у оквиру НИС-овог Погона за припрему и транспорт нафте и гаса у Елемиру, посетиоцима Сајма је представила Мирјана Остојић из Блока „Истраживање и производња“ НИС-а. Представљању Аминског постројења су, између осталих, присуствовали и студенти са смера Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса Техничког факултета „Михајло Пупин“ из Зрењанина, који су се овом приликом упознали са савременом технологијом производње гаса. Отварање овог смера на Техничком факултету иницирала је компанија НИС због потребе за висококвалификованим стручним кадром у експлоатацији нафте и гаса. Након представљања постројења студенти су учествовали у квизу, а најбољи су награђени пригодним поклонима.
У оквиру даљег наступа на Сајму енергетике НИС је у четвртак 13. октобра представио свој програм когенерације, односно производњe електричне енергије у мини-електранама, док је петак 14. октобар резервисан за пројекте из области заштите животне средине и представљање постројења за пречишћавање воде у Новом Милошеву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *