Mађарска: Референдум ниjе успео, Oрбан за промену устава

OrbanРеферендум о одбацивању прихвата миграната по квотама EУ у Mађарскоj ниjе успео jер jе изашло мање од 50 одсто грађана с правом гласа, али jе 98,2 одсто изашлих гласало против мигрантских квота.

Званичници владаjуће мађарске странке и владе овакав исход ипак сматраjу победом. Mађарски премиjер Виктор Oрбан наjавио jе да ће парламенту предложити амандман на устав у вези са исходом референдума о мигрантским квотама, како би “зацементирао вољу народа у уставу” и поручио да EУ не може да присили његову земљу да прими мигранте. Роjтерс jе пренео да ће Oрбан поднети амандман коjим ће резултате референдума преточити у закон.
Oрбан jе резултат референдума назвао изванредним, истичући да jе броj оних коjи су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио броj оних коjи су гласали за улазак Mађарске у EУ 2004. године. На референдуму о чланству Mађарске у EУ, за улазак у блок гласало jе 3.056.000 људи, а сада jе 3.204.000 особа рекло “не” на референдуму, казао jе Oрбан. Из опозициjе поручуjу да jе “политика мржње мађарског премиjера пропала” и позиваjу Oрбана да поднесе оставку, а групе за људска права су га оптужиле да распаљуjе страховања од миграната, иако у Mађарскоj има само неколико стотина тражилаца азиланта. Лидер радикалне националистичке мађарске странке Jобик, Габор Вона, изjавио jе да то што референдум о мигрантским квотама ниjе успео представља “лични неуспех и аутогол” премиjера Oрбана.
Неуспех референдума о мигрантским квотама у Mађарскоj представља ударац за Oрбана, оценила jе агенциjа AфП, док аналитичари указуjу да то jесте “неприjатно, али не представља катастрофалан пораз” за мађарског премиjера.
AП истиче да jе влада обjавила “убедљиву победу” на референдуму, док аналитичари сматраjу да резултат о слабоj излазности jесте “неприjатан за Oрбана, али не представља катастрофални пораз”.
На основу 94,8 одсто преброjаних гласова, референдум у Mађарскоj ниjе успео jер jе на њега изашло мање од 50 одсто бирача, али се 98,2 одсто изашлих изjаснило против обавезуjућих квота EУ за прихват миграната. Процењуjе се да jе излазност била 43 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *