Љиљана Хабјановић Ђуровић: Само нас љубав може спасти

ljiljana-habjanovic-djurovicРазговарала Мила Милосављевић 

Свет у коме данас живе наша деца створили смо ми, рођени у другој половини двадесетог века. Ми, који смо прихватили многе лажи и веровали у њих као у најважније истине. Зато што нам нико није рекао да су лажи. И зато што нам је било лепо да у њих верујемо

Своје романе објавила је до данас Љиљана Хабјановић Ђуровић у тиражу већем од милион примерака. На промоцијама у земљи и иностранству представљају је као „најчитанијег живог писца српског језика“ и као „најуспешнију српску списатељку у иностранству после 2000. године“. Књиге су јој преведене 40 пута на 15 језика. За дела из духовног циклуса уручили су јој признања и митрополит Руске православне цркве у Москви и фратар Базилике Санта Кроче у Фиренци, а Орден Светог Саве добила је на предлог почившег патријарха Павла. Једини је писац чији се романи продају у црквама, манастирима и књижарама СПЦ, али и Руске православне цркве. Књиге преведене на енглески доступне су читаоцима широм света преко америчке продајне мреже „Амазон“. А један фестивал стваралаштва жена у Италији за свој мото има цитат из „Женског родослова“. Приредила је пет збирки духовне поезије. Власница је и главна уредница издавачке куће коју је основала. Била је продуцент, сценариста и наратор у четири документарна филма снимљена у српским манастирима. Филмове је уступила на неограничен број емитовања свим заинтересованим телевизијама у Србији, Црној Гори и Републици Српској, било их је између 60 и 70. По сведочењу свештеника широм српских земаља има оних који су се окренули Цркви и вери, и оних који су дошли да се крсте подстакнути читањем неке од књига из њеног духовног циклуса.

Увек истиче да је за све захвална Богу и да је у сваком тренутку свесна да је то што је Бог дао њој исто тако могао дати неком другом. И да је она те дарове примила по милости Божјој, а не по својој заслузи. На предстојећем Београдском сајму књига представиће свој четрнаести роман, тј. осму књигу из њеног духовног циклуса „Онда је дошла Добра Вила“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.