Грађа за речник 27 – Мека и тврда моћ


Пише Милован Данојлић

Мека моћ дејствује предочавањем привлачних културних и идеолошких модела, а настала је много пре него што је амерички професор Роберт Нај уочио њену ефикасност. Још у 19. веку Британци су разумели да психолошко утицање продире даље и дубље од голе силе, па су у своје походе укључивали и самог Шекспира, Шерлока Холмса, Луиса Керола, Алису у земљи чуда, етички императив звани фер-плеј, чај у пет по подне, а у новије време разне спортове и Битлсе

Једна млада дама, страсна заговорница нашег уласка у НАТО, видно је узнемирена због спорости којом се тај племенити наум остварује, па као главног узрочника одуговлачења помиње руску меку моћ, којој смо изложени.

Soft power означава блажи начин и заобилазнији пут убеђивања у потребу и корисност прихватања једног програма, идеје или поретка вредности. Метода се, у последња четврт века, примењује у међународним односима, као допунска акција и припомоћ неким другим, отворенијим наступима и суровијим захватима. Поступак је утврдио и описао амерички професор Роберт Нај, а преузели су га политички активисти да би посредно, и ненаметљиво, деловали на јавно мњење и неопредељене управљачке групе, ради остваривања конкретних геостратешких, војних и политичких интереса. Мека моћ дејствује предочавањем привлачних културних и идеолошких модела, а настала је много пре него што је професор Нај уочио њену ефикасност. Још у 19. веку Британци су разумели да психолошко утицање продире даље и дубље од голе силе, па су у своје походе укључивали и самог Шекспира, Шерлока Холмса, Луиса Керола, Алису у земљи чуда, етички императив звани фер-плеј, чај у пет по подне, а у новије време разне спортове и Битлсе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *