Америчко саплитање кинеског пута свиле

indija-avganistanПише ЗОРАН  МИЛОШЕВИЋ

Америка се упушта у авантуру спречавања Кине у спровођењу стратегије „Један појас – један пут“, односно Новог пута свиле, стварајући коaлицију Авганистана и Индије, чији је саставни елемент и активизација екстремиста из региона

Посета председника Авганистана Индији средином септембра имала је наглашено свечани карактер. Председника Ашрафа Ганија у Њу Делхију примили су као посебно важног госта. Премијер Индије Нарендра Моди искористио је сваку прилику да нагласи стратешки карактер односа двеју држава. Импресивни су и потписани уговори. Делхи је донирао Кабулу милијарду долара за развој привреде и подршку социјалној сфери, затим утврђени су начини трговине и робне размене, пре свега хране и фармацеутских производа и на је крају потписан уговор „о заједничкој борби против тероризма“.

Да додамо да ово није прва посета Ашрафа Ганија Индији, при чему је и Нарендра Моди одлазио у Авганистан чак два пута за годину дана. О индијском трошку у Кабулу је изграђена нова зграда авганистанског парламента, а у провинцији Герат – вештачко језеро за водоснабдевање и хидроелектрана „Салма“. Када се све сабере –последњих година Делхи је помогао Авганистан с две милијарде долара.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.