Србиjа ниjе подржала одржавање референдума

Vucic i Nikolic nisu podrzali Vucic i Nikolic nisu podrzaliПредседник Србиjе Tомислав Николић и премиjер Aлександар Вучић нису пружили подршку одржавању наjављеног референдума у Спскоj, али ни на коjи начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у том ентитету, саопштено jе у Београду.

У заjедничкоj изjави председника и премиjера Србиjе, коjа jе након састанка са наjзначаjниjим представницима политичког живора Републике Српске подељена новинарима, истиче се да jе основна тема била очување стабилности и мира у региону.

Николић и Вучић су истакли да jе политика Србиjе поштовање териториjалног интегритета БиХ, као и и интегритета ентитета Републике Српске.

Председник и премиjер осудили су организоване нападе, коjи из поjединих земаља региона стижу против Републике Србиjе и српског народа, као и лицемерно ћутање и прављење лажних симетриjа и равнотежа од стране значаjног дела међународне заjеднице.

“Србиjа ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуациjе у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институциjе”, закључуjе се у заjедницкцоj изjави председника Николића и премиjера Вучића.

Додик: Oдбранићемо Дан РС, настављамо активности

Председник РС Mилорад Додик изjавио jе данас да у Српскоj постоjи jединство у намери да се одбрани Дан РС, те поручио да се у том погледу настављаjу активности.

Oн jе након састанка с државим врхом Србиjе захвалио председнику Tомиславу Николићу и премиjеру Aлександру Вучићу на томе што су представници Срба из БиХ били у прилици да се упознаjу са ставовима државног руководства Србиjе.

“Став Републике Србиjе jе да се неће мешати, ни подржавати, али ни оспоравати одлуку коjу доносимо у РС, а да jе на нама да оценимо све опасности и све проблеме коjе евентуалне одлуке коjе доносимо у РС могу изазвати”, поручио jе Додик.

Власт РС одговорна jе за све одлуке коjе се доносе у Српскоj, поновио jе Додик, додаjући да РС сматра да jе све што чини у складу са законима, али да исто тако сматра да постоjи одређена спекулациjа у вези с правом и оним што jе Дан РС.

“РС jе jединствена у намери да се одбрани Дан РС и у том погледу ће наставити даље активности”, закључио jе Додик.

И премиjерка РС Жељка Цвиjановић поновила jе да су одлуку о референдуму донела руководства свих политичких партиjа у РС, те да jе она донета у скупштини, уз изражену свест о важности одржавања референдума, због чега, како jе навела, “не видимо никаквих разлога за било какву галаму коjа се подигла ових седмица око тога у БиХ”.

“У БиХ се галама прави и ‘када се неком не свиђа у ком правцу лете птице’, због чега на неки начин разумем и ову актуелну”, приметила jе Цвиjановић.

Указуjући на читав низ опструкциjа између осталог и са бирачким списковима коjе институциjе неће да доставе, иако су обавезне по закону, она jе нагласила да jе РС опредељена да иде на начин коjи jе договорен.

За члана Председништва БиХ Mладена Иванића 9. jануар jе био и остаће национални празник РС, коjи, додао jе, жели сасвим сигурно и даље да обележава.

Oчекуjе да ће и наредних дана бити сложених ситуациjа и прилика у вези с тим питањем, али веруjе такође да се неком врстом разума, коjи би се огледао у томе да Сараjево да прихвати чињеницу да jе Србима стало до 9. jануара, може наћи начин како да се цела ствар спроведе преко Уставног суда, са тиме сачува дигнитет српског народа у БиХ.

“Нама jе свима стало да се вратимо политици компромиса, али богами то не могу само Срби, већ мораjу то да схвате и представници посебно бошњачког народа, коjи треба да престану да изазиваjу ствари до коjих jе нама jако стало и да схвате да jе време осионости прошло, те да оно никоме ништа ниjе добро донело”, обjаснио jе он.

Иванић jе захвалио на данашњем разговору додаjући да би требало таквих састанака да буде више и цешће, а што се референдума тиче поручио jе да не зна да ли ће га бити, да одлуку о томе доносе надлежне институциjе у РС, а да jе он само члан Председништва БиХ.

Лидер СДС РС Mладен Босић изразио jе забринутиост због ситуациjе не само у БиХ него и у читавом региону, поручивши да jедино може да апелуjе на све учеснике у политичком животу да зауставе даље заоштравање коjе би, сматра, измакло контроли и вратило нас 20 година уназад.

Oн jе новинарима рекао и да га тренутно многе ствари подсећаjу на 1991. годину, а упитан да ли веруjе у референдум рекао jе да с обзиром да у скупштини РС нема инициjативе за одустаjање, види да ће референдум бити одржан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *