Печат недеље

debata-tramp-klintonДебата за памћење и заборав

Прва од три телевизијске дебате између председничких кандидата демократа и републиканаца у Сједињеним Америчким Државама, Хилари Клинтон и Доналда Трампа, испунила је очекивања оних који су предвиђали да ће то бити најгледанија председничка дебата у историји – гледало ју је око 84 милиона Американаца, три милиона више од досадашњег рекордера, дебате из 1980. између Роналда Регана и Џимија Картера – и изневерила је очекивања свих који су ишчекивали спектакл. Нити је Доналд Трамп одвалио глупост која би му уништила све шансе на изборима 8. новембра, нити се Хилари Клинтон онесвестила насред позорнице.
Двоје председничких кандидата, који су у дебату ушли поравнати у анкетама, током сат и по разговарали су о економији, криминалу, спољној политици Америке, сајбер безбедности… Нисмо чули ништа ново и ништа нарочито вредно спомена, а камоли цитирања. Као што се и очекивало, Хилари Клинтон декламовала је, прецизношћу робота и суптилношћу аутоматске телефонске секретарице, добро увежбане и унапред припремљене одговоре, док јој је Доналд Трамп – као и у досадашњем току кампање, уосталом – парирао неповезаним реченицама и напола довршеним мислима какве су га и учиниле неочекиваним републиканским председничким кандидатом.
Вредна спомена била је тактика два председничких кандидата. Хилари Клинтон нападала је Трампа практично све време, што је антиестаблишментског милијардера отерало у дефанзиву у већем делу дебате. Да ли му је таква била тактика или пак нежељени производ Хиларине дебатне вештине, тек Трамп је није озбиљно напао ни због једне од бројних афера који се везују за њено име. Али то може да се посматра и овако: до избора су остале још две дебате, Хилари Клинтон је одмах у првој употребила све оружје које поседује против Доналда Трампа, а он је своје сачувао.
Ко је победио у овој дебати? Из Србије је то тешко проценити. Али није много другачије ни у Америци. Медијски експерти у САД – у већини отворено пристрасни према кандидаткињи Демократске партије – тврде да је Хилари Клинтон победила убедљиво. Насупрот томе, практично све интернет анкете и на либералним и на конзервативним сајтовима – у којима, додуше, може да гласа свако, и по више пута – указују на убедљиву Трампову победу. Ко је у праву? Док не буду објављене релевантне анкете спроведене после дебате – до закључења овог броја „Печата“ још се нису појавиле – вреди цитирати Мику Бжежински, популарну водитељку јутарњег програма на МСНБЦ телевизији која иначе јавно, у програму, воли да прокоментарише како је „Хилари феноменална“: „Чини ми се да вероватно сви мислимо да је Хилари победила… Али нешто ми говори да ће он (Доналд Трамп) добро проћи у свему овоме, иако не могу тачно да кажем због чега. Он није био тако лош као што би се од њега очекивало. Мислим да је изговорио ствари које дотичу многе гласаче на различитим нивоима. Не бих се изненадила ако би анкете показале да он боље стоји после овога. А она није била онако сјајна као што је могла да буде.“

[restrictedarea]

У Француској радикализовано 2.000 тинејџера

Око 2.000 тинејџера радикализовано је пропагандом Исламске државе у Француској, рекао је за Фигаро анонимни извор из службе безбедности додајући да све више девојчица прихвата џихадистичку идеологију. Од почетка године безбедносне службе идентификовале су 1.954 тинејџера оба пола као симпатизере Исламске државе, а обим радикализације међу младима повећан је за 121 одсто у односу на јануар 2015. године. Исти извор је навео да је у Сирији и Ираку борећи се на страни џихадиста живот изгубило седамнаест младића из Француске, а њих 37 је у последње време у овој земљи оптужено за екстремизам и тероризам. Према извору Фигароа, џихадисти посебно циљају тинејџере с психичким проблемима који имају потешкоће у школи или који пролазе кроз тежак период због развода родитеља. Специјалне технике за регрутацију које користи Исламска држава чине ове младиће и девојке лаким метама, навео је овај извор. Француски медији јавили су да је само у првој недељи септембра четворо тинејџера ухапшено због контакта с Исламском државом. Све их је регрутовао Рашим Касид успостављајући комуникацију преко друштвених мрежа и потом их је охрабривао да почине терористичке нападе. Министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да је терористичка претња Француској већа него икада раније и да је од почетка године због терористичких активности ухапшено 300 људи.

Обамин вето на закон против Саудијске Арабије

Председник САД Барак Обама ставио је вето на закон који би омогућио породицама жртава терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. да туже Саудијску Арабију. Овај закон једногласно је усвојен у Представничком дому и у Сенату, а добио је и широку подршку јавности. Познат као Закон за правду против спонзора тероризма или ЈАСТА, њиме се отвара могућност за прављење изузетака у доктрини сувереног имунитета из 1976. и омогућава Американцима да туже стране земље за терористичке нападе у којим су амерички грађани изгубили живот на територији САД. Међу 19 терориста који су учествовали у нападима на Њујорк и Вашингтон, њих 15 су били саудијски држављани, док су двојица била из Уједињених Арапских Емирата. Сенат је спорни закон усвојио у мају, док је Представнички дом о њему гласао непосредно пре 15. годишњице напада. Један од преживелих из Светског трговинског центра Вилијам Родригез рекао је да је Обама овим ветом хиљаде жртава подредио геополитичким интересима.

Кандидат раздора

Потпредседница Владе Србије и функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић реаговала је, за некога ко нема жељу да се кандидује за председника Србије на изборима следеће године, необично оштро на сумњу коју је њен коалициони партнер и колега из владе, лидер покрета социјалиста и министар рада Александар Вулин, изразио у погледу подршке њеној евентуалној председничкој кандидатури.
„Наравно да постоји и то је потпуно легитимно“, одговорио је Вулин на новинарско питање да ли му се чини да у оквиру коалиције чији је члан „постоји неко ко би хтео да буде бар кандидат за председника, можда Зорана Михајловић?“. „Али нисам сигуран да ће моћи баш да рачуна на широку подршку саме коалиције. То, тешко. Амбиције су легитимна ствар, међутим, да ли ће странка то подржати, то је питање за СНС“, рекао је Вулин, подвукавши претходно да не жели да се изјашњава о председничком кандидату и да „не сумња“ да ће актуелни председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић „донети најбољу политичку одлуку“.
Уследила је, како рекосмо, зачуђујуће жучна реакција Зоране Михајловић која је, уместо да не одреагује или да само примети како је читава прича лишена смисла будући да она и нема амбицију да буде „бар кандидат за председника“ (то јест, ако је заиста тако), Вулину одговорила осорно: „Колега у влади Александар Вулин можда није обавештен да ће кандидат СНС-а за председника Србије бити искључиво онај ко добије подршку лидера странке Александра Вучића. А било би сасвим нормално и природно да кандидат СНС-а за председника Србије који буде добио подршку Вучића добије подршку и свих осталих странака које данас чине актуелну владајућу коалицију… За разлику од потпредседника Покрета социјалиста (Братислава Југовића), који је већ најавио кандидатуру на овим изборима, у својим изјавама неколико пута сам јасно рекла да у СНС нисмо разговарали о томе, да ми нико тако нешто није понудио, нити да очекујем тако нешто.“

Православна октобарска револуција

Црна Гора све напетије ишчекује парламентарне изборе 16. октобра, а ако је веровати „Побједи“ која је потпуно блиска актуелним властима у Подгорици, у некадашњем другом оку у глави могла би да се догоди и обојена револуција у облику какав досад није виђен, усмерена дакле против америчког интереса уместо у његову корист.
Антирежимски Демократски фронт, наводи „Побједа“, позивајући се на „више добро обавештених извора из парабезбједносних структура те политичке групације“, припрема „’акцију чекања изборних резултата’ испред зграде црногорског парламента 16. октобра“. „Какав се расплет може очекивати, у атмосфери нараслих тензија, са окупљеним радикалним опозиционим присталицама, тешко је прогнозирати“, наводи лист, цитирајући свог неименованог саговорника који каже да се „очекује масовни долазак људи из свих крајева, а свима ће бити обезбеђен превоз, храна, пиће и дневница“. „Ако ’блиц криг’ варијанта не успије до зоре 17. октобра, ићи ће се на алтернативну верзију вишедневног камповања, протеста у разним формама, сталним мобилизацијама присталица и стварањем атмосфере ’политичког безизлаза’“, описује лист сценарио класичне обојене револуције, али с изузетно значајним локалним обележјем: „На питање – откуд новац за тако комплексну ’операцију’ и конституисање логистичких центара у готово свим црногорским општинама – (саговорник ’Побједе’) одговара подсмјешљиво: ’А, ви као не знате?! Нијесу нам га, као овим вашим што их подржавате, дале чланице злочиначког НАТО-а, ни Њемци ни Американци… Па ви размишљајте, погађајте и закључујте. Паре смо добили од историјски потврђених пријатеља, који имају и могу, а не узимамо их од злочинаца и бјелосвјетских криминалаца, али ни од црногорске сиротиње. Баш због тога ојађеног народа, 16. октобра ни по коју цијену нећемо признати резултате покрадених избора… Биће то октобарска револуција на православни, црногорски начин. И послије ње вратићемо ову земљу у загрљај мајчице Русије, како то чини Република Српска са Милетом Додиком, а даће Бог па ће тим путем без алтернативе и Србија са Томом и Вучићем.’“ Саговорник „Побједе“ додао је и да се демонстранти с улице неће склањати „све до обарања власти“, и да „нема компромиса са антисрпским странкама какве су СДП, ДПС или Позитивна Црна Гора“.

Џубокс окршај

Након што је Ђорђе Вукадиновић, некадашњи политички аналитичар а сада посланик у Скупштини Србије изабран на листи ДСС-а и Двери, најавио да ће напустити посланички клуб ДСС-а због, како је образложио, незадовољства сарадњом ове странке са СНС-ом у општинским скупштинама Вождовца и Врачара, у јавности се огласио Урош Јанковић, председник београдског одбора ДСС-а, рекавши да Вукадиновићев најављени одлазак има сасвим другачије разлоге. „Истина је заправо да сам одбио Вукадиновићеве уцене да му плаћамо месечну апанажу како би писао позитивно о нама. Интересни аналитичар нас је преварио и очигледно ће нам украсти мандат… Збогом, Ђорђе, али не заборави да вратиш мандат, јер ми пара за твоју музику и уцене немамо“, поручио је Јанковић, напомињући да се „на џубокс аналитичара који свира како му ко убаци новац“ више неће обазирати.
Ђорђе Вукадиновић одбацио је оптужбе „извесног У. Јанковића“, наводећи да му „никада ништа“ није тражио и имплицирајући да су Јанковићеве оптужбе на његов рачун заправо проистекле из кухиње Александра Вучића који би „највише волео да ме у скупштини нема“ зато што је он, Ђорђе Вукадиновић, сматра Ђорђе Вукадиновић, „најистакнутији посланик“ у посланичком клубу ДСС-а јер га је – Вучића – назвао шарлатаном и упоредио с Нероном и Калигулом.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *