Pečat nedelje

serena-vilijams

AMERIČKA IZUZETNOST

Američka ubeđenost u vlastitu izuzetnost, ma kako bizarno i smešno delovala, za svoje poklonike još uvek je nepomućena i odoleva vremenu. Ideja je da su američke vrednosti uopšte, a ne samo politički sistem, najbolji na planeti, te da su Amerikanci zbog toga moralno superiorni i vlasni da dele šamare i „čine dobro“ ostatku sveta, ponekad (izgleda sve učestalije) i sama dobije spektakularnu ćušku. Upravo to se dogodilo protekle nedelje, kada je objavljena senzacionalna vest da su čuvene američke teniserke Serena i Venus Vilijams, kao i trenutno najbolja gimnastičarka sveta, osvajačica četiri zlatne medalje u Riju Simon Bajls, koristile doping, ali da je Svetska antidoping agencija (dakako „vazal“ američke izuzetnosti) zataškala tu informaciju. Kako prenosi agencija „Sputnik“, ovu neprijatnu istinu otkrili su ruski hakeri koji su „provalili“ u bazu podataka Agencije i objavili njene poverljive dokumente. Svetska antidoping agencija priznala je da su dokumenti autentični, ali stoji iza svoje skandalozne odluke koja je dakle imala za posledicu da Simon Bajls i sestre Vilijams osvoje zlata pomoću psihoaktivnih stimulansa, koji se koriste u terapijama teških psihičkih oboljenja.
Grupa hakera okupljenih na sajtu „Fancy Bears“ za sebe kaže da se bori za „poštenu igru i čist sport“, a da Amerikanci nisu tako igrali na olimpijskim igrama u Riju. Oni ističu da je ovo samo početak i da će se svet iznenaditi kada vidi ko se sve dopingovao, ko je u tome uhvaćen i ko zbog toga nije kažnjen.
„Sputnik“ izveštava i da za sada o potencijalnoj aferi pišu još samo italijanski mediji „Gazeta dela sport“ i „Republika“, dok u drugim delovima sveta još nema informacija, a da je Svetska antidoping agencija saopštila da je ruska hakerska grupa nezakonito pristupila njenoj bazi podataka ADAMS.
U ovoj informaciji se navodi i komentar bivšeg šefa Ruske antidoping agencije Nikolaja Durmanova o činjenici da je VADA bez osnova popustljiva prema nekim sportistima.
„Pred nama je vrlo zanimljiv fenomen: jedan broj sportista može da koristi preparate zabranjene za druge, ako dokažu da su im ovi preparati od životnog značaja. Međutim, stvar je u tome da su ti lekovi veoma teški. Oksikodon, gidromorfon, ritalin – to su psihotropne supstance i obično se propisuju protiv bolova ljudima ozbiljnog zdravstvenog stanja, koji se praktično borbe za život. One su iz grupe morfijuma i heroina. Kod nas su zabranjeni, dok se u Evropi za nezakonito posedovanje može dobiti 14 godina zatvora. Zato, uz sve poštovanje terapeutskih izuzetaka, želeo bih da pitam ako se sportistima propisuju ovako jaki preparati, možda im nije mesto na olimpijskim igrama već na odeljenju za intenzivnu negu?“, izjavio je on.
Da li zbog toga što su Rusi lišeni pomenute američke opsesije o sopstvenoj izuzetnosti, ili zbog nečeg sasvim drugog, tek ista Međunarodna antidoping agencija je pre samo nekoliko meseci odlučila da zbog navodnog dopinga u Riju neće moći da se takmiče najbolji ruski atletičari. Oni su ovom odlukom bili kolektivno kažnjeni, a upravo mnogi od kažnjenika bili su najozbiljniji kandidati za medalje. Od 68 ruskih atletičara koji su se spremali za Rio izdvojena je samo Darja Klišina (25) u skoku udalj, koja već tri godine živi u SAD.
„Pečat“ je tada o ovom događaju između ostalog objavio i ove redove:
„Međunarodna antidoping agencija predstavila je javnosti izveštaj kojim se, kako tvrdi, dokazuje umešanost najviših ruskih državnih struktura u sistematsko dopingovanje sportista. Osim tvrdnji, međutim, u njihovom izveštaju nema ničega. Da li treba verovati u njihovu nepristrasnost i na njihovu reč iznetu u izveštaju Međunarodne antidoping agencije o, kako oni to vole da kažu, ’sistematskom programu dopingovanja ruskih sportista’? Ono sa čime je šef istraživačkog tima, kanadski advokat Ričard Meklaren izašao u javnost i što je nazvao ’izveštajem’ je, od početka do kraja, ništa više od propagandnog pamfleta kojim se bez konkretnih dokaza međunarodna javnost mora uveriti da je Rusija kriva za nešto i da za to mora da bude sankcionisana.“
Šta se s ruskim sportistima potom dogodilo u Riju, poznato je. Od pre nekoliko dana, zaslugom hakera, otkriveno je i kako se – kada je o sportu reč – u životu i iskustvu ostvaruju i „instaliraju“ uverenja Amerikanaca da, kao izuzetni – moraju da budu i lideri. „Nije bitno koja je cena toga, bez obzira na to koliko je teško i opterećujuće, Sjedinjene Države moraju da vode, moraju da diktiraju uslove globalnog razvoja“, kazala je kandidat Demokratske partije Hilari Klinton, govoreći pred Američkom legijom, organizacijom ratnih veterana i penzionisanog vojnog osoblja.

[restrictedarea]

snoudenPremijera filma „Snouden“ u Moskvi

Premijera filma američkog oskarovca Olivera Stouna „Snouden“ o bivšem agentu američke elektronske špijunaže i CIA Edvardu Snoudenu, koji je dobio politički azil u Rusiji, održana je u Moskvi.
Snoudenov moskovski advokat Anatolij Kučerena je na premijeri rekao da je bio prvi gledalac i da je „finalnu verziju“ video još u februaru. Otkrio je da je Stoun sa ekipom radio u tajnosti, da su morali da sve šifruju, i da je Oliver često dolazio u Moskvu. Premijeri su, pored ostalih visokih gostiju, prisustvovali ruski ministar kulture Vladimir Medinski i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je posle odgledanog filma izjavio da preporučuje svim građanima Sjedinjenih Država i EU da ga „obavezno pogledaju“.
Radnja Stounovog filma, napravljenog u žanru političkog trilera, počinje od momenta kada Snouden još nije bio agent tajnih službi, a završava se – obelodanjivanjem nakaznog lica totalitarnosti američke elektronske špijunaže.

borisav-jovicBorisav Jović: Kako smo izgubili vek

Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi „Kako su Srbi izgubili vek“ Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ.
Ova knjiga, kako ističe Jović, predstavlja početak obelodanjivanja istine o raspadu Jugoslavije i skidanje ljage sa srpskog naroda.
„Srbi jesu pravili greške na štetu svog naroda, što su gledali kroz prste onima koji su rasturali Jugoslaviju“, istakao je Jović, objašnjavajući da je svetska propaganda bila jača od argumenata, te da je srpski narod proglašen krivim, drakonski kažnjen, a da je s druge strane doživeo velike gubitke tokom raspada Jugoslavije, građanskog rata i NATO bombardovanja.
„Srpski narod je proglašen krivim za sve što se dogodilo, doživeo je razne sankcije, presude u Haškom tribunalu… u svetskom javnom mnjenju već 25 godina stoji ubeđenje da su Srbija i srpski narod krivi, a narod je duboko u sebi osećao da to nije tačno“, rekao je Jović, dodajući da su u knjizi razjašnjeni dublji istorijski uzroci i događaji koji bacaju potpuno novo svetlo na sve što je srpski narod preživeo.

Vesli Klark i kosovski ugalj

Da ne bi ispalo da nas je bombardovao za džabe, glavni egzekutor NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, (u međuvremenu penzionisani) američki general Vesli Klark nadomak je posla kojim će svoj zločin naplatiti obilato.
Kosovske vlasti, naime – kojih, razume se, ne bi bilo da nije bilo Klarkove/NATO agresije 1999 – uskoro će kanadskoj kompaniji „Enviditi“, na čijem je čelu Vesli Klark, izdati ekskluzivnu dozvolu za istraživanje rezervi uglja na trećini teritorije naše južne pokrajine, u regionu Dukađini (Metohija), kao i za izgradnju termoelektrane koja bi ugalj prerađivala u sintetičku naftu.
O Klarkovim poslovnim planovima na Kosovu i Metohiji govori se još od 2012, kada je kompanija „Enviditi“ prvi put (polu) javno izrazila svoje interesovanje. Sledeće, 2013. godine Kosovo je u aprilu izmenilo svoj zakon o rudarstvu tako što je otvorilo mogućnost da prava na istraživanje rezervi uglja, u specijalnim slučajevima, budu dodeljivana bez javnih tendera, da bi samo mesec dana kasnije Klarkov „Enviditi“ uputio baš takav zahtev. Ako ovo smrdi na korupciju, to je verovatno zato što je korupcija poprilično očigledna…
Elem, zahteve kompanije američkog generala koji nas je bombardovao da bi nam oteo Kosovo, kosovska vlada usvojila je na sednici održanoj krajem avgusta, i slučaj uputila u dalju skupštinsku proceduru. Najnovije vesti kažu da je, zasad, zastalo u nadležnom skupštinskom Odboru za ekonomski razvoj pošto su pojedini opozicioni poslanici, kako javljaju mediji, „zatražili više transparentnosti u vezi sa poslovnom kombinacijom koju su neki opisali kao monopol“. „Ne treba o tome da glasamo danas zato što nismo upoznati s istorijom ove kompanije“, obrazložio je u utorak uskraćivanje svoje podrške izvesni Pal Ljekaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova. I slutimo da upravo njegova partijska pripadnost, umesto onoga što je javno rekao, otkriva prave motive ovog iznenađujućeg zalaganja za veću transparentnost u pljačkanju naših rudnih bogatstava. Alijansa za budućnost Kosova je, naime, partija Ramuša Haradinaja, kome je – u pravoj mafijaškoj podeli teritorije koja je usledila posle agresije, o čemu govore i podaci nemačke obaveštajne službe BND preko „Vikiliksa“ poznati svetskoj javnosti – pripao upravo region Dukađini, što će reći da se savršeno opravdanom čini pretpostavka da je ovde zapravo reč o suptilnom pokušaju reketiranja kako bi i gospodar Dukađinija dobio svoj deo. Uostalom, sigurno smo, kao i ranije, i sada će se Klark i Haradinaj (i neizbežni Hašim Tači) dogovoriti na obostrano zadovoljstvo, jer, sličan se sličnome raduje a ruka ruku mije…

Posle bregzita – fregzit?

Pobedi li predsednica Nacionalnog fronta Marin le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj sledeće godine, Evropska unija mogla bi da nastavi započeti proces pucanja po šavovima. Posle bregzita, naime, mogao bi da usledi i fregzit, referendum o izlasku Francuske iz EU koji bi briselskoj Uniji zadao smrtonosni udarac.
„Referendum je najbolje sredstvo u skladu s demokratskim normama. Tokom prethodne četiri godine govorila sam da planiram da organizujem referendum na kome će Francuzi moći da se izjasne o izlasku Francuske iz EU“, izjavila je Marin le Pen u Evropskom parlamentu u Strazburu, i sigurno je da joj se, dok je to govorila, evroposlanici nisu smejali kao što su se svojevremeno podsmevali Najdželu Faražu, lideru Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP-a), kada im je najavljivao britanski referendum o EU. „Neka narodi imaju pravo na slobodu“, poručila je Le Penova. „Pustite ih da sarađuju na nivou na kojem žele, bolje nego s Briselom. Konačno bi trebalo da postanete demokrate i da pustite ljude da sami definišu svoju sudbinu.“

Dodik kod Putina

Biće to najsnažniji dosadašnji znak podrške Rusije referendumu o Danu Republike Srpske.
Pošto je održavanje referenduma, zakazano za 25. septembar, više puta javno podržao ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, i nakon što je Rusija u znak protesta izdvojila svoje mišljenje iz saopštenja Saveta za implementaciju mira kojim se od Republike Srpske zahteva da odustane od svog referenduma, tri dana uoči njegovog održavanja, 22. septembra, kako je u sredu najavio šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, u Moskvi će se sastati predsednici Rusije i Republike Srpske, Vladimir Putin i Milorad Dodik.
Iako je, kako je šturo rekao Perović, „reč o sastanku u okviru redovnih konsultacija o raznim temama“, činjenica da se radi o ranije neplaniranom sastanku, koji će pri tom biti održan u samo predvečerje referenduma, ne ostavlja mesta sumnji da je isti izraz potpune ruske podrške glasanju u Republici Srpskoj koje je Zapad pokušao da spreči, pri čemu ne treba zanemariti ni mogućnost, imajući u vidu Perovićevu najavu da će se predsednik RS 22. septembra sastati i sa „ruskim privrednicima i investitorima“, da bi Dodikovo putovanje u glavni grad Rusije moglo da rezultira i ekonomskom a ne samo političkom podrškom, koja je Srpskoj podjednako potrebna kako bi očuvala stabilnost.

Ko ruši međunarodni poredak?

Američki ministar odbrane Eš Karter nije dugo čekao na odgovor na svoju optužbu da Rusija iskazuje „jasnu ambiciju da prekrši principe međunarodnog poretka“.
Ako išta rušimo, to nije međunarodni već američki poredak, uzvratio je Karteru njegov ruski kolega, ministar odbrane Sergej Šojgu. „Sjedinjene Države brkaju međunarodni poredak s američkim poretkom“, rekao je Šojgu: „Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim zapadnim partnerima, konstantno uništavaju osnove postojećeg sveta, počev od Bosne i Kosova do Iraka i Libije.“
Rusija na to, dodao je Šojgu, upozorava još od bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, ali bez obzira na ta upozorenja „od tada samo gledamo kako SAD čine iste greške u Iraku, Avganistanu, Libiji i drugim zemljama“, a Pentagon „umesto da nauči iz svojih grešaka“, nastavlja da deluje na isti način. „Možda je vreme za Pentagon da nešto promeni u svojoj ’strategiji’, kako ne bi morao da svoje greške opravdava ispred svakog mikrofona tako što će za sve kriviti Rusiju, Kinu i druge zemlje s nezavisnom politikom?“
Očuvanje međunarodnog poretka, zaključio je ruski ministar odbrane, zadatak je čitave međunarodne zajednice „a ne samo Pentagona“, i „što pre naše američke kolege shvate to i počnu da se menjaju“, brže će biti rešeni gorući svetski problemi poput onog u Siriji.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *