Печат недеље

Ненад Поповић: Срби су најугроженија нација у Европи

Nenad PopovicСрбија и српски народ су у овом тренутку најугроженија држава и нација у Европи, а прогон који се врши над њима подсећа на прогон Срба и Јевреја уочи и током Другог светског рата, истакао је Ненад Поповић, лидер Српске народне партије.
Он је упутио захтев Влади Србије да хитно подигне на највиши степен мере безбедности државе и да спроведе опсежну дипломатску иницијативу, како би мобилисала све партнере Србије у свету и указала да се над Србима у региону врши брутално насиље и крше њихова основна људска права.
„У Хрватској највиши државни званичници, и власт и опозиција, нескривено спроводе политику усташког поглавника Анте Павелића и жртве такве политике нису само Срби из Хрватске већ и српски туристи који се масовно хапсе само зато што су Срби. У БиХ је прекинута истрага о покушају убиства премијера једне земље, само зато што је премијер Србије и зато што Србија има добре односе са Републиком Српском.“
Он је подсетио да се и на Косову и Метохији не дозвољава Србима да се помоле и запале свећу у својој цркви, већ се против њих организује линч, као и да се у Црној Гори затире српско писмо и на најбруталнији начин урушава Српска православна црква.

ЈЕРЕМИЋ СВЕ БЛИЖЕ ИСТ РИВЕРУ

Бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић заузео је трећу позицију у трећој рунди неформалног гласања за новог генералног секретара Уједињених нација освојивши седам позитивних гласова, пет негативних и три неопредељена гласа. Прву позицију је задржао бивши португалски премијер Антонио Гутереш са 11 позитивних, три негативна и једним неопредељеним гласом. Иза њега се пласирао бивши министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, са девет позитивних, три негативна и једним неопредељеним гласом. Треће место с Јеремићем дели бугарска политичарка и генерални директор Унеска Ирина Бокова. За њима следе аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора, њен колега из Македоније Срђан Керим и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк. Последња три места, од укупно 10 кандидата, деле бивши председник Словеније Данило Тирк, некадашња министарка спољних послова Молдавије Наталија Герман и шефица УН за климатска питања Кристина Фигерес из Костарике. Бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусић и њен колега из Црне Горе Игор Лукшић су одустали од трке. „Данашњим резултатом Србија се пласирала у саму завршницу изборног процеса за новог генералног секретара Уједињених нација и сматрам да тиме можемо да будемо изузетно задовољни. Процес избора сада улази у најсложенију фазу, кад пет сталних чланица Савета безбедности отпочиње интензивне међусобне разговоре у којима ће бити разматрана имена најуспешнијих кандидата. Ми ћемо наставити интензивном кампањом уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру“, рекао је Јеремић.

Путеви и хоризонти

„Путовање возом: путеви, лица, хоризонти“, назив је фото-конкурса који у оквиру пројекта „Воз жеља“ под покровитељством „РЖД Интернешенела“, ћерке фирме Руских железница, организује српско одељење међународног јавног Фонда јединства православних народа, и православни дечји часопис „Светосавско звонце“. У две категорије, фотографија на задату тему, и фотографија са описом, деца узраста од 9 до 19 година моћи ће да своје објективом забележене успомене с путовања преточе у причу о поимању отаџбине, духовности, те културно-историјског наслеђа Србије и Русије. Да ли путовање железницом помаже да боље упознамо своју отаџбину и видимо нешто ново? Шта се све види кроз прозор воза? С ким се све сусрећемо приликом путовања? Какав је значај железнице за државу и народ? Најбоља промишљања и запажања која до 30. октобра стигну на електронску адресу [email protected] биће вредно награђена. Након завршетка конкурса учесницима ће бити уручена публикација са објављеним најбољим радовима, као и образложењима стручног жирија из Србије и Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *