Идеологија мржње према САД

Su 29За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Стратешки руски маневри „Кавказ 2016“ неодољиво подсећају на искрцавање у Нормандији, што је порука Кијеву и НАТО сателитима да 100.000 десантника могу веома брзо да се створе на њиховој обали

Изгледа да се на неки начин понавља ситуација од пре пет месеци. „Док се договара са Кремљом о будућности Сирије, Вашингтон истовремено шаље поруку да његово отопљавање односа са Москвом не треба тумачити као зелено светло ЕУ за приближавање Русији“, писали смо у априлу ове године („Печат“ бр. 417). Отприлике тако би се могли окарактерисати и прошлонедељни инциденти у којима су учествовали амерички модерни противподморнички „извиђачки“ авиони П-8 „Посејдон“. Наспрам њих су стали руски ловци Су-27, спречавајући Американце да шпијунирају територијалне воде у Црном мору надомак Крима. Како тврде у Пентагону, руски авион „непрофесионално“ се приближио америчком на свега три метра удаљености („10 стопа“). И све то, као и у априлу, дешавало се истовремено док су амерички и руски шефови дипломатија, Џон Кери и Сергеј Лавров у Женеви усаглашавали нови мировни план за Сирију – као допуну ономе од пре пет месеци.

[restrictedarea]

Posejdon„МЕКО” ШПИЈУНИРАЊЕ Подсетимо, тада је на свом Твитер налогу председник Комитета за међународне односе Државне Думе Алексеј Пушков, коментаришући инциденте на Балтичком мору, записао: „Док нас је извиђачки авион САД меко и неагресивно шпијунирао изнад Балтика, руски Су-27 изводио је поред њега ’опасна дејства’. У САД су револтирани.“ И опет смо, 7. и 8. септембра, имали исту ситуацију: опет Сирија, опет Су-27, опет амерички шпијуни. И опет инциденти и препуцавања Вашингтона и Москве. Једино се променило место догађаја – уместо Балтичког, сада је поново Црно море. Али и то смо већ видели 12. априла 2014, када је руски ненаоружани ловац-бомбардер Су-24 „напао“ амерички разарач „Доналд Кук“ – у истом дану га 11 пута прелетевши и искључивши све борбене системе америчког „суперразарача“, док га је противбродски ракетни систем „Бастион“ све време држао на нишану са обале Крима.

Тачно две године касније, 12. априла 2016, исти авиони, Су-24, више пута су прелетали тог истог „Доналда Кука“, недалеко од поморске базе Ратне морнарице РФ у Калињинграду. Американци су то овековечили камерама и изложили на увид целом свету путем интернета. Москва је у исто време послала и Су-27 према америчком извиђачком авиону RC-135, натеравши га да промени курс. „Доналд Кук“ се нашао на мети симулираног напада руских авиона, саопштио је тада Пентагон. Инцидент се догодио покрај руских стратешких позиција у енклави Калињинград, која је окружена НАТО војском. На подручју Калињинграда је главни штаб Балтичке флоте, на десетине бродова и подморница, ПВО и ПРО системи, као и ударни ракетни системи и противбродски пројектили, али и тактичке ракете „Искандер-М“.

VR Obama

Џон Кери назвао је у априлу прелетање руских авиона у близини Калињинграда „опасним и провокативним чином“. „Ми осуђујемо такво понашање. То је безобзирно. То је опасно, и по правилима ангажовања могло је да дође до обарања авиона“, рекао је Кери за америчку телевизију „Си-Ен-Ен“. „Ми разговарамо са Русима колико је то опасно и надамо се да се тако нешто никада неће поновити“, саопштио је Кери. Он, међутим, није обећао да се америчка шпијунска дејства неће поновити. И поновила су се ових дана, опет у Црном мору, али Вашингтон није слао бродове већ противподморничке „извиђачке“ авионе П-8, који могу да откривају и торпедују непријатељске подморнице. С обзиром на то да се све догодило у непосредној близини руских територијалних вода на Криму, онда је јасна руска реакција да подигне своје „фланкере“, односно Су-27 ловце како би пресрели и протерали незване госте. Тим пре што су они, супротно правилима доброг понашања у ваздуху, поново летели без укључених транспондера за идентификацију. У некој другој ситуацији, већ сама та чињеница могла би да буде довољан повод за њихово обарање.

 

KavkazРИЗИК СУПАРНИШТВА Званичници Министарства одбране САД, коментаришући најновији инцидент, упозорили су руске колеге речима које одишу отвореном претњом. Начелник Обавештајне управе Министарства одбране САД Винсент Стјуарт објаснио је да никога не треба да чуди појављивање чак четири авиона П-8, које амерички новинари још називају и „краљевима неба“. Стјуарт је истакао да „Москва мора да разуме“ да се упетљала у супарништво са САД практично у свим деловима планете и да зато треба да очекује „посете извиђача“. „То је постало правило, а не изузетак, да се САД и Русија с времена на време сучељавају у разним тачкама света, где се укрштају њихови интереси“, објаснио је шеф америчких војних обавештајаца.

Можда је Стјуарт и у праву, али онда не треба сметнути с ума ни контраугао – све док се вашингтонски „извиђачи“ буду појављивали на мору или небу у близини граница Руске Федерације, Москва ће их пресретати, блокирати, принуђивати на промену курса и повратак у базу. У сваком случају, спречаваће њихове шпијунске активности и у томе ће бити све одлучнија. Све док, једног дана, могуће је, не дође до озбиљног инцидента у коме ће неко страдати. С обзиром на то да САД шаље ове апарате у извидницу дуж руских граница и да они очигледно имају задатак да своје радио-одашиљаче за идентификацију држе искључене, већа одговорност за такав исход лећи ће на америчку страну.

У последњем случају, амерички шпијунски авиони појавили су се над Црним морем 7. септембра, а већ следећег дана одважили су се и примакли сасвим близу, на 70 километара од руске границе. Тада су их пресрели „Сухоји“. Амерички „Фокс њуз“ објавио је да „САД поново оцењује маневар руског ловца као небезбедан и непрофесионалан“, истичући приближавање од само три метра до америчке летелице. Практично, руски ловац летео је поред америчког „суперавиона“ на тако малој раздаљини какве се ретко виђају и приликом извођења акробација на аеро-митинзима. То сведочи да руска дејства могу бити све само не непрофесионална – овакве трикове могу да изводе искључиво професионалци, вероватно са чином не мањим од мајора.

Kavkaz 1

ПОРУКА КИЈЕВУ И НАТО САТЕЛИТИМА Са своје стране, званични представник Министарства одбране РФ, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је да су „пилоти руских ловаца Су-27 деловали строго у складу са међународним правилима након што су извиђачки авиони ратног ваздухопловства САД двапут покушали да се приближе државној граници РФ“. Строго посматрајући, у речима Конашенкова има доста истине: када се неидентификоване летелице, без укључених електронских идентификатора, то јест транспондера приближавају државним границама, уобичајена је пракса да им се у сусрет пошаљу ловци, како би их скренули с курса. Да ли ће се ловци у својој мисији приближити непознатим летелицама на три километра или три метра, ствар је добијених инструкција – нигде у међународном праву не пише на којој удаљености они треба да лете. Али зато јасно пише да у неутралним водама сви морају да имају укључене транспондере.

Повећане извиђачке активности америчке стране могу се објаснити на два начина. Пре свега, као и у априлу ове године, Вашингтон шаље сигнал Европљанима да Москву треба третирати као противника, упркос томе што Американци и Руси управо ових дана склапају важне договоре о Сирији. Други разлог је много важнији: у ситуацији када Русија изводи на Црном мору и његовим обалама стратешке генералштабне вежбе „Кавказ 2016“, са учешћем око 12.500 војника и с веома бројном ратном техником свих родова војске, за Американце је изузетно важно да покажу да су и они, макар симболично, присутни у овом региону и да Барак Обама све види својим двогледом из Беле куће. Украјина, Грузија, Румунија, Бугарска, Пољска, балтичке државе – сви они треба да знају да се вашингтонски хероји не плаше да приђу на 70 километара од руске границе. Додуше, кад им се руски авиони приближе у ваздуху на три метра, онда промене курс.

Споља гледано, „Кавказ 2016“ неодољиво подсећа на искрцавање савезника у Нормандији 1944. године. То је била јасна порука Кијеву и другим НАТО сателитима да ће, буде ли потребно, 100.000 руских десантника, праћених артиљеријском подршком са земље, мора и ваздуха, веома брзо да се искрца на њиховој обали. Руски бродови поново су испробали лансирање навођених крстарећих ракета средњег домета „Калибар“, које треба да демонстрирају моћ Москве да погађа и уништава циљеве дубоко унутар територије противника. Јасно је да државе у руском окружењу не могу имати одговор на овакво наоружање и да ће у случају потенцијалног сукоба многи њихови витални објекти и инфраструктура бити уништени пре него што озбиљне борбе и почну.

Kavkaz 2

ЛЕК ЗА АМЕРИЧКО ХУЛИГАНСТВО Док Американци још увек покушавају да санирају последице у Сирији и на Блиском истоку у целини, Руси већ увежбавају офанзивне операције на Кавказу. Вашингтон на то одговара слањем четири авиона надомак руског ваздушног простора, оптужујући при том Кремљ за провокацију. Како је ових дана објаснио руски адмирал Владимир Комоједов, председник Комитета Државне Думе за одбрану, „америчко хулиганство“ трајаће све док „неко не опамети хулигана, заваливши му јавно добру шамарчину“. „Све више људи, и у Америци, постаје свесно да у свету не само да расте незадовољство већ настаје идеологија мржње према САД“, истиче Комоједов. Као типичан пример адмирал наводи филипинског председника Родрига Дутерта, лидера земље једног од најважнијих америчких „савезника“, који је упутио читав низ критика и увреда на рачун Вашингтона и председника Обаме.

Имајући све ово у виду, треба рећи да у Русији, бар у државном врху, не постоји „идеологија мржње према САД“, али да има све више оних који се залажу да се распали шамарчина „америчким хулиганима“. Прошли пут када су амерички „извиђачи“ стигли на руску границу у Балтичком мору, „Сухоји“ су им се приближили на 10 метара, а сада у Црном – већ су пришли на три. Следећи пут могли би сасвим случајно да их закаче…

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *