Хина: Шпиjун “Србин из Дрниша”, врбован због оптужнице?

BIA logo i zastavaХрватска агенциjа Хина, “према неслужбеним информациjама из медиjских кругова”, обjавила jе да jе хрватски шпиjун коjег су оперативци српске Безбедносно-информативне агенциjе (БИA) ухапсили данас у Београду наводно пензионисани официр бивше JНA и jедан од некадашњих заповедника Воjске Републике Српске Kраjине.

Хина, према тим информациjама, наводи да jе у питању “Србин из Дрниша” са двоjним држављанством, коjи jе у Србиjу jе дошао после акциjе “Oлуjа”, а ухапшен jе након што се, наводно, спремао да побегне у Хрватску jер му jе доjављено да jе откривен.

Хрватска агенциjа наводи да jе jедно од медиjских нагађања и да су га хрватске обавештаjне службе “врбовале” и да jе њихову понуду прихватио у замену за jемство да против њега у Хрватскоj неће бити подигнута оптужница за наводне ратне злочине.

Загребачки “Вечерњи лист” обjавио jе раниjе, “на основу сазнања из Београда”, да jе хрватски шпиjун идентификован као 57-годишњи Чедо Чоловић.

Хрватски дневник тврди да jе ухапшени оптужен jе да jе “годинама Загребу преносио податке из Београда и да су због њега наjмање деветорица Срба оптужена за ратне злочине”, као и да jе “ухапшен jдок jе бежао у Хрватску”.

У сарадњи Вишег jавног тужилаштва у Београду и БИA данас jе лишено слободе jедно лице због постоjања сумње да jе извршио криично дело спиjунаже, саопштено jе вечерас из Вишег jавног тужилаштва.

Kако се наводи у саопштењу, ради се о лицу коjе има држављанство Републике Србиjе и Хрватске, коjи jе до 1990. године живео и радио у Републици Хрватскоj, након чега му jе место пребивалишта било у Републици Србиjи.

Oсумњиченом jе за наведено кривично дело одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу ради саслушања. Tужилаштво ће у складу са своjим Уставним и законским овлашћењима наставити поступање у правцу утврђивања свих околности наведеног догађаjа, водећи рачуна о заштити виталних интереса Србиjе, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи коjе чине обележjа овог кривичног дела у оквиру своjих законских овлашћења.

Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања jавност ће о томе бити благовремено обавештена, додаjе се у саопштењу.

Београдски медиjи раниjе су jавили да jе ухапшена особа хрватски обавештаjац.

Индеx.хр: Oбавештаjац радио за ВСOA, бавио се официрима

Хрватски обавештаjац коjи jе данас ухапшен у Београду радио jе за хрватску Воjно сигурносно-обавештаjну службу, jавио jе вечерас Индеx. хр.

Хрватски портал наводи да jе током протеклих месеци, па цак и година, ухапшени обавештаjац у Београду и Србиjи прикупљао податке коjи би његовоj домицилноj служби, дакле, ВСOA-и, могли бити од посебног интереса.

Kако сазнаjе таj портал, у посљедње време бавио се официрима JНA против коjих Хрватска jесте или би могла покренути кривични поступак због, како се наводи, (не)дела поцињених током рата у Хрватскоj, као и организациjом и односима у српскоj воjсци.

Под мерама српских колега налази се већ месецима, наводи Индеx.хр.

“Српске службе већ неко време прате дотицног и прикупљаjу информациjе о њему. Познато jе где се тацно налазио, у коjим местима уз границу, са своjим колегама с хрватске стране и са киме jе све био у контакту”, каже Индеxов извор.

Српско Више jавно тужилаштво саопштило jе вечерас да jе у сарадњи Вишег jавног тужилаштва у Београду и БИA данас лишено слободе jедно лице због постоjања сумње да jе извршио криично дело спиjунаже.

Kако се наводи у саопштењу, ради се о лицу коjе има држављанство Републике Србиjе и Хрватске, коjи jе до 1990. године живео и радио у Републици Хрватскоj, након чега му jе место пребивалишта било у Републици Србиjи.

Један коментар

  1. Šta su godinama radile nesposobne srpske tajne službe Srbije samo primale platu za nerad dok je hrvatski špijun mirno radio za Hrvatsku? Nije problem ni taj jedan špijun, nego hrvatski lobi koji upravlja Srbijom od prodaje njiva i preduzeća Hrvatima do uništenje srpskih preduzeća, privrede i poljoprivrede. Dok Hrvati grade vlakove, tramvaje, taktore, kombajne itd. u Srbiji se to sve planski uništilo. Dok Hrvatska ima četiri puta više autocesta i daleko bolje pruge pitam se kamo ide Srbija. I najbitnije dok na hrvatskoj televiziji svakodnevna mržnja o srbočrtnicima u Srbiji neko uporno sakriva istinu o zločinima Hrvata nad Srbima. Srbija je porobljena, okupirana i protektorat zapada s njihovim službenicima koji su „pobedili“ na nameštenim izborima. Bednik i plaćenik Vučić ne priznaje pravo na referendum Srbima u Srpskoj jer mu tako naredili gazde a priznaje granicu s Kosovom. I još daje izhave da neće biti kao Milošević, hej pa Slobo je za tebe bio moralna gromada, ljudina i svoj život je dao za Srbiju. Nisu Slobi drugi donosili uputszva šta i kako raditi ko tebi muti Merkel, Bajden , Kuruc itd. Srbi se moraju ustati i osloboditi tuđeg jarma ili nas neće biti. Na Kosovu neki dan šiftari preklali dve srpske bakice po naredbi vlasti većina medija u Srbiji ni čeč o tome, imamo satanizovanje iz regije i eu i nardbu o ćutanju u Srbiji prestrašno narode budi se već je 3 do 12, da ne bude dockan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *