Златна Србија

Олимпијске игре 2016

Николић и ОлимпијциУ уторак су у Београду, после повратка из Рио де Жанеира са 31. летње олимпијаде, српски олимпијци дочекани баш како су и заслужили: величанствено. На свечаном дочеку пред Скупштином Србије, уз песму, скандирање нашим шампионима и весело запаљене навијачке бакље, упркос киши и лошем времену, окупило се преко 20 хиљада људи којима су се обратили ватерполисти, одбојкашице, кошаркашице и кошаркаши, теквондоисткиња и џудиста, кајакаши…
Србија је на 31. олимпијади постигла историјски успех, највећи до сада, освојивши укупно осам медаља – две златне, четири сребрне и две бронзане. Уз податак који можда представља светски рекорд, а подвиг је несумњиво: од 103 наших спортиста који су се такмичили у Рију, њих више од пола, 53, вратило се с медаљама. Нарочити, такорећи стопроцентни учинак, имали смо у екипним спортовима, јер су се сви наши тимови који су учествовали на олимпијади – мушка ватерполо репрезентација, женска одбојкашка репрезентација, мушка и женска кошаркашка репрезентација – кући вратили с медаљама. У укупном поретку Србији је по броју освојених медаља припало 32. место на свету; нимало лоше за државу која се, по броју становника, налази много ниже на ранг-листи, на 94. месту на свету.
Златне медаље из Рија Србији су донели рвач грчко-римским стилом Давор Штефанек – својом прошлонедељном победом он је и отворио серију успеха наших олимпијаца – и ватерполо репрезентација Србије која је у финалу у суботу увече убедљиво победила Хрватску с 11:7. Овом победом српски ватерполисти су први пут освојили златну олимпијску медаљу и при томе објединили титуле олимпијског, светског и европског шампиона и победника Светске лиге, што је ову генерацију наших делфина учинило најуспешнијом екипом у историји ватерпола. Тако да се није без разлога, од Рија до Београда, орило скандирање „освојили сте све“…
Сребра су Србији донели кошаркаши – сјајније одличје, против онаквих Американаца у финалу, добили би само да су заиста ванземаљци, и да су их седморица били на терену против америчке петорке – и одбојкашице, које су у финалу, после победа над Рускињама и Американкама, изгубиле од Кине. А својеврсну утеху, ако је тешење уопште потребно, представља податак да смо и од олимпијских првака били бољи у Рију, у мечу у групној фази такмичења. Сребро је Србији донела и млада (18 година) теквондоисткиња Тијана Богдановић, којој је злато измакло под понешто сумњивим околностима у последњој секунди финалног меча против Ким Сохуи из Јужне Кореје, постојбине теквондоа, као и кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић, у дисциплини К2 1.000 метара.
И две бронзе. С обзиром на то да женска кошаркашка лига у Србији практично не постоји, кошаркашице су направиле право чудо освајањем трећег места (победа над Француском 70:63), а бронзана је, иза две Американке и с првом медаљом за нашу атлетику после 60 година, била и наша скакачица удаљ Ивана Шпановић, скоком од 7,08 метара – новим националним рекордом.
Све у свему, разлога за радовање и понос напретек. Хвала им! Видимо се у Токију 2020. године.

OLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEKOLIMPIJADA; DOCEK

Штефанек

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *