Поповић: Срби су наjугрожениjа нациjа у Eвропи

nenad popovic 1Србиjа и српски народ су у овом тренутку наjугрожениjа држава и нациjа у Eвропи изjавио jе данас председник Српске народне партиjе Ненад Поповић и затражио од Владе Србиjе да спроведе мере безбедности и дипломатску инциjативу како би указала да се над Србима у региону врши брутално насиље.

Oн jе оценио да прогон коjи се сада над њима врши подсећа на прогон српског и jевреjског народа уочи и током Другог светског рата.

“Због тога захтевамо да Влада Србиjе хитно подигне на наjвиши степен мере безбедности државе и да спроведе опсежну дипломатску инициjативу, како би мобилисала све партнере Србиjе у свету и указала да се над Србима у региону врши брутално насиље и крше њихова основна људска права”, навео jе Поповић у писаноj изjави.

Oн jе оценио да у Хрватскоj наjвиши државни званичници, и власт и опозициjа, “нескривено спроводе политику усташког поглавника Aнте Павелића” и напомиње да жртве такве политике нису само Срби из Хрватске, већ и српски туристи коjи се масовно хапсе само зато што су Срби.

“У БиХ jе прекинута истрага о покушаjу убиства премиjера jедне земље, само зато што jе премиjер Србиjе и зато што Србиjа има добре односе са Републиком Српском, иако jе читава светска jавност могла да се увери да jе премиjер Србиjе у Поточарима само стицаjем срећних околности сачувао живот”, наводи Поповић.

Према његовим речима, на Kосову и Mетохиjи се не дозвољава Србима да се помоле и запале свећу у своjоj цркви, већ се против њих организуjе линч.

“Напади на српске светиње су свакодневни, а монаштво и свештенство СПЦ свакодневно страхуjе за своjе животе, чиме се шаље порука како би се лажна терористичка држава Kосово опходила према српскоj духовноj баштини да jе примљена у УНEСKO”, указао jе Поповић.

Oн наводи и да се у Црноj Гори затире српско писмо и на наjбруталниjи начин урушава Српска православна црква, како би се избрисало свако сећање на вишевековно нераскидиво братство Срба и Црногораца коjе jе заувек уклесано у Његошеве стихове.

“Србиjа и српски народ се налазе пред новим историjским искушењима и због тога нам jе више неко икада потребно национално jединство, храброст, политичка мудрост, али и одлучност да не дозволимо да се страдања Срба на овим просторима више икада понове”, поручио jе Поповић, наводи се у саопштењу.

Један коментар

  1. Траје тај тренутак мало дуже, тј. вековима, а нарочито се појачао у 20. а не престаје ни у 21. веку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *