Несумњиво сумњиво

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Референдуми су час демократски, час нису. Као у народној причи: Свијету се не може угодити! Зато, браћо Срби, у Републици Српској урадите што сте наумили

Кад су Срби у питању све је под сумњом. Нарочито несумњиво. Све што је другима дозвољено, што им се препоручује и због чега их хвале, Србима је забрањено. Укида се Србима право да се добровољно изјасне о било чему.

[restrictedarea]

ШТА КАЖУ РЕЧНИЦИ Не да се Србину ни да празнује дан који жели, ни да слави хришћанског светитеља кога су његови преци хиљадама година славили. Не мере и готово! Тако одлучише евроунијатски сатрапи уз подршку двоглавог Ватикана и наравно Вашингтона, који је ових месеци у хаотичном стању. Не знају где ударају, рекао би мудри, а сад почивши, Фигара, помоћник вулканизера из Чачка.

Нема референдума!

Референдум – мушки род (лат.) облик непосредног гласања и одлучивања о неком важном питању у ужој или широј друштвеној заједници, тј. одлучивање путем гласања у коме се грађани изјашњавају само с да или не, за или против, тј. треба да потврде или одбаце неки предлог одлуке; „Оно о чему треба да се извести“, право народа да општим гласањем одлучи о неком новом закону; у уставу неких држава: општенародно гласање о нарочито важним питањима ради примања или одбацивања неког важног законодавног акта (плебисцит).

Плебисцит је организовано изјашњавање народа на постављено му питање. Настао је у Старом Риму као облик непосредне демократије. Разлике између референдума и плебисцита су мале. Референдум се чешће примењује када су у питању закони а плебисцит у вези с изјашњавањем о облику владавине или неком другом важном питању.

Овако пише у српским речницима. Исто пише и у Вебстеровом енглеском речнику.

У Енциклопедији, 1938, Њујорк, уредник Ралф Тејлор, пише да је „прва употреба ове демократске мере била 1778. године поводом доношења Устава Масачусетса који је захтевао двотрећинску већину бирачког тела за ратификацију. Од 1936. године већина савезних држава у Америци(САД) увела је референдум у своје законодавство“.

ШТА КАЖЕ НЕСВРШЕНИ ДРАМАТУРГ Тако је у свету од како се појавило писмо. Противници референдума у Републици Српској тврде да није демократски. На тај свет кажу – а мисле на САД – ми би требало да се угледамо. Кад хоћемо да се на тај свет препун демократије макар осврнемо, љубимац тог демократског света, иначе несвршени драматург али успешан отимач фабрика у Србији које је још успешније уништавао, сматра да референдум, који ће се одржати у Републици Српској није демократски!? Како нешто што је у васколиком свету демократско кад су у питању Срби није, недовршени човек не објашњава. Очито да су му послодавци наредили да буде против, али су заборавили да му дају упутства како да противљење образложи или их пак он није прочитао? Уздао се у сопствено знање и као самоук извалио невиђену глупост, верујући да је паметан. Нема горе заблуде од сопствене.

Има и потпуно другачијих случајева. Можеш, ако си демократски бахат и авансни Нобеловац као Барак Хусеин Обама, референдум који никад није одржан прогласити одржаним?! Слажеш без имало срама, јер ти си добитник Нобелове награде и ко сме да ти се супротстави? Ако неко и покуша – имаш војску и банке иза себе. Огрнеш се плаштом борца за демократију и људска права. Убијеш који милион људи, а онда позовеш „зараћене стране“ на мир и толеранцију. Уз то стигне и неки долар у твој џеп. С пуним џепом је лакше и верујеш да је ето Косово одржало референдум за разлику од Крима који није!?

НА ЧИЈОЈ СТРАНИ ЈЕ ИСТИНА Могу резултати референдума и да се преиначе, ако си Енглез. Изјасни се народ за излазак из евроунијатске заједнице, а онда се чека процедура која краја нема. Пре ће се распасти евроунијате, него што ће се процедурална питања решити. Али Енглези су Енглези. Мајстори обмањивања.

Крајем прошлог века, кад су референдуми били демократски по републикама (Словенија и Хрватска) и здушно подржани од Ватикана и Берлина, за разлику од референдума у целој држави Југославији који су били недемократски, у БЈР Македонији је постављено референдумско питање за Риплија и некадашњу рубрику Веровали или не! Питање је гласило: Јесте ли за суверену и независну Македонију, с правом уласка у будући савез суверених држава Југославије? Референдум о независности Македоније одржан је 8. септембра 1991. године. Излазност је била 75,7 одсто. Од 1.132.595 изашлих гласача њих 96,4 посто било је за независност, а 3,6 одсто против.

Тако је с референдумима. Час су демократски, час нису. Као у народној причи: Свијету се не може угодити! Зато, браћо Срби, у Републици Српској урадите што сте наумили.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *